Connect with us

Hirdetés

technokrata

Töltsd le tőlünk a filmeket, hogy aztán beperelhessünk

Kütyük

Töltsd le tőlünk a filmeket, hogy aztán beperelhessünk

A filmipar már maga terjeszti a jogvédett tartalmakat, hogy az azt letöltőkre aztán azonnal lecsaphasson.

Az Egyesült Államokban már nagy hagyománya van az illegális zene- és filmletöltést végző internetezők beperelésének. Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége kezdte a felhasználók megfélemlítését, majd egy évvel később az MPAA, az Amerikai Mozgókép Szövetség is jogi eljárássorozatot indított. Egészen napjainkig úgy vadászták le az internetezőket, hogy olyan site-okon, szolgáltatásokon kutakodtak, amelyekről tudták vagy tudni vélték, hogy a jogtulajdonosok engedélye nélkül működnek. Nemrég azonban már egy „csali weblapot” is készítettek, hogy ezzel még több filmrajongót tudjanak a bíróságra citálni.

Mediadefender névre hallgat az a vállalat, mely nemrég útjára bocsátotta MiiVi website-ját. Teljes filmek letöltésével kecsegteti az internetezőket, valamint olyan új programok elérhetőségével, amelyekkel gyorsan és könnyen lehet a mozgófilmes alkotásokat beszerezni. A Mediadefender azonban profilját tekintve egy antikalóz vállalkozás, olyan technológiák fejlesztésével foglakozik, melyeket a tartalomvédelem során vethetnek be az érintettek.

A regisztrációs adatbázis szerint március 11-én regisztrálták a website-ot; az azóta eltelt időszak alatt pedig bizonyára többen is bedőltek a csalogató reklámoknak – hogy mennyien, azt nem lehet tudni. Ami viszont biztos, hogy a vállalkozást az MPAA szponzorálta; legalábbis a Mediadefender számlájára többször is érkezett átutalás a filmes jogok védelmét ellátó szervezettől. Érdekes, hogy az eset kipattanása után pár nappal a mozgókép szövetség igyekezett cáfolni, hogy magához a MiiVii site-hoz köze lenne.

Egyelőre még nem számoltak be a szolgáltatást kipróbáló internetezők arról, hogy milyen retorzió érte őket például a 745 MB-os Batman Returns film xvides változatának letöltéséért. Ha eddig nem is kaptak semmilyen értesítőt, szinte biztos, hogy hamarosan több ezer dollárjuk bánhatja a korábbi döntést – felszólító levelek, peren kívüli megállapodásra szóló üzenetek garmadájával kell szembenéznie annak, aki a jogvédőkkel nem a bíróságon akar egyezkedni.

Érdekes, hogy ezt az USA-ban még akkor sem feltétlenül lehet elkerülni, ha az ember még a PC-t is alig tudja bekapcsolni. Erre bizonyíték annak a nagymamának az esete, amiről nemrég írtunk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés