Connect with us

Hirdetés

technokrata

Netscape 9.0 – akár firefoxos bővítményekkel is

Kütyük

Netscape 9.0 – akár firefoxos bővítményekkel is

Már kipróbálható a rengeteg újdonságot hozó böngésző.

Majdnem egy éve, hogy utoljára írtunk az egykor szebb napokat is látott Netscape böngészőről. Akkor a nyolcas változat kapcsán tértünk ki a volt piacvezető legújabb funkcióira; azóta tulajdonképpen nem történt jelentős változás. Nemrég azonban megjelent a kilencedik generáció legújabb bétaváltozata (letöltés itt), ami mindenképpen szót érdemel.

Első és leginkább szembetűnő átalakulás, hogy megváltozott a szoftver kinézete. A fejlesztők úgy tervezték át a grafikus felületet, hogy a lehető legnagyobb terület álljon a weboldalak megjelenítésének rendelkezésére. Fejlett URL-javítással rendelkezik, például a googlecom-ot képes kijavítani google.com-ra – közel harminc, általánosnak mondható elgépelési hibát tud javítani. Új szolgáltatás a hírek menü és a Windows Vistából már ismerős sidebar megjelenése. Ez utóbbi egyik érdekes funkciója a Link Pad, aminek segítségével a fontosabb webcímeket egyszerűen ráhúzhatjuk az oldalsávra, anélkül, hogy eltennénk a böngésző kedvencei közé. Sőt, itt akár meg is lehet nyitni a weboldalakat a Sidebar Mini Browser révén.

A 9-es változat úgynevezett In-browser voting szolgáltatása által az érdekesebb történeteket lehet osztályozni, és mások szavazatait is láthatjuk, amennyiben valaki fontosnak tartotta az éppen olvasott szöveget minősíteni. Ennél fontosabb változás, hogy jelentősen megnövelték a kompatibilitást a fejlesztők a legújabb Mozilla technikákkal – a Firefox 2-höz készített bővítmények, pluginek immár a Netscape kilencedik generációján is használhatók. Szintén fontos, bár apró változtatás, hogy lehetőség van a Netscape újraindítására (Restart Navigator a File menüből) – úgy indítható újra a böngésző, hogy a már megnyitott fülek ismét a felhasználó rendelkezésére állnak.

Még néhány újdonság, csak felsorolásszerűen: átméretezhető szövegterület, fül-history, OPML támogatás, a hetes Netscape-ben megszokott Throbber újbóli megjelenése, megállítás/újrabetöltés gomb, barátok aktivitásának figyelése stb.

A szoftver Windows-os, linuxos, Mac OS X-es és FreeBSD-s változata egyaránt letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés