Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bittorrent: hivatalból figyelniük kell, mit töltünk le vagy fel

Kütyük

Bittorrent: hivatalból figyelniük kell, mit töltünk le vagy fel

Egy bírósági döntés miatt nemsokára sok torrentező aktivitása kerülhet rögzítésre.

A legnépszerűbb bittorrent keresők közül a TorrentSpy-t nemrég hátrányosan érintette egy bírósági döntés. A Los Angeles-i Központi Bíróság ugyanis még május 29-én úgy döntött az ellene jogvédők által kezdeményezett perben, hogy a site üzemeltetői kötelesek logokat készíteni felhasználóik tevékenységéről. Jaqueline Chooljian bírónő ugyanakkor lehetővé tette a TorrentSpy tulajdonosainak, hogy fellebbezzenek; addig nem is lép hatályba a rendelet. Erre egészen holnap estig áll rendelkezésükre idő, mondta Ira Rothken, a TorrentSpy jogi képviselője.

Jelenleg az áll a TorrentSpy privacy szabályzatában, hogy nem követi figyelemmel a felhasználók tevékenységét anélkül, hogy ahhoz ne kérné ki a megfigyelt engedélyét. Nem kizárt, hogy ez a továbbiakban sem változik, fejtegette Rothken. Szerinte ugyanis a TorrentSpy inkább letiltja az egyesült államokbeli felhasználók számára a hozzáférést, mielőtt eleget tenne a bírói végzésnek. Mindazonáltal precedensértékű ítélet születhet, ami nem csak a Bittorrent technikát alkalmazó site-okra, hanem a teljes e-kereskedelemre és digitális szórakoztató site-okra nézve is negatív hatást válthat ki. Fred Lohmann, az Electronic Frontier Foundation (EFF) egyik ügyvédje szerint a fellebbezés elutasítása bizonytalan helyzetbe hozhatja az internetezőket, akik nem akarják, hogy folyamatosan figyelemmel legyenek kísérve a médiatartalmakat kínáló oldalakon.

Maga a per egyébként még 2006 februárjában kezdődött: az MPAA (Motion Picture Association of America, vagyis az amerikai filmkiadók társulása) ekkor indított jogi eljárást többek között a TorrentSpy ellen. A vád szerint a file-megosztó szolgáltatás megkönnyíti a kalózfilmek letöltését (bár magáról az oldalról természetesen egy bitnyi kalóz adatot sem lehet beszerezni).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés