Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Motorola KRZR K1 – újratöltve

Kütyük

Teszt: Motorola KRZR K1 – újratöltve

Van szerencsém bejelenteni Olvasóinknak, hogy a napokban egy igen illusztris vendég, a vadonatúj Motorola KRZR K1 kopogtatott be szerkesztőségünk ajtaján. Mondanom sem kell, hogy beengedtük, sőt itt is marasztaltuk néhány napra!

A történet nagyon régen, valamikor 2004 nyarán kezdődött, amikor a Motorola kiadta első furcsa típusjelzésű, rendkívül vékony készülékét, a RAZR-t, vagy más néven a V3-at. Most már tudjuk, hogy ez bizony egy komoly sikertörténet kezdete volt, melynek ékes bizonyítéka, hogy a világelső pengemobilból az azóta eltelt időkben már több mint 50 millió darab talált gazdára világszerte. Ezen túlmenően elmondható, hogy a Motorola RAZR V3 egy igazi divatteremtő készülék lett, hiszen ma már gyakorlatilag alig létezik olyan mobilgyártó, mely valamilyen úton-módon ne másolta volna le az első RAZR modell alapgondolatát.

A RAZR V3 egyértelműen a designja és korántsem tudása miatt lett oly népszerű, és bizony az idő múlásával egyre jobban tovább kopott a tudása, a konkurensek pedig ezerrel nyomulni kezdtek. A készülék eladási mutatói mind a mai napig jónak mondhatók, melyben fontos szerepe van a mára már nagyon lecsökkent árnak, ennek ellenére a Motorola úgy érezte, hogy két év elteltével (és a V3i-V3x után) valami teljesen új fejlesztéssel kell előrukkolnia.

Valahogy így született meg a KRZR K1 típusjelzésű modell. A július végi hivatalos bejelentést megelőzően már rengeteg kémfotó és pletyka keringett vele kapcsolatban, így a debütálás időpontjában már kellően fel volt izgatva a jó nép, hogy pontosan milyen is lesz ez az új modell. Itt most elöljáróban csak annyit, hogy a K1 a V3-ashoz hasonló módon inkább a designra, és nem a rendkívül széles szolgáltatási körre van kigyúrva, magyarul akinek a tudás fontosabb a divatos külsőnél, az inkább a RAZR Maxx, vagy a V3xx felé kacsintgasson. Itt viszont most következzék a KRZR K1 bemutatója!

Design

Jelentem, az ultra-vékony divathullámot elindító Motorola kiszállt az extrém anorexia harcból, vagyis például a Samsungtól eltérően nem arra összpontosít, hogy hogyan lehetne minél vékonyabb készülékeket gyártani. Ez olyannyira így van, hogy a KRZR K1 nem hogy vékonyabb, hanem még vastagabb is a RAZR V3-nál. Míg a V3 13,9 milliméter vastag, addig a K1 ezen adata már 16 milliméter. Az ős és a friss jövevény teljesen más felépítéssel bír: a V3 olyan, mint egy kilapított mobiltelefon, a K1 viszont ehelyett hosszúkás designt kapott. A külső méretek tekintetében a K1 körülbelül akkora, mint egy Nokia 8800 SE, ahogy ez valamelyik fotónkon is látható.

Az amerikai gyártó műanyagot, fémet és üveget is tett a K1-be és így egy 102 gramm tömegű telefont alkotott meg. A felhajtható fedlapon elhelyezett üveglap, illetve az alsó szekció rendkívül fényes, csillogó és tükröződő felületű, ami tulajdonképpen a K1 sava-borsa, vagyis ettől lett igazán izgalmas a designja. A szépségnek azonban sajnos ára van, ugyanis a készülék felső részén gyakorlatilag minden ujjlenyomat és porszem kiválóan látható és az ember alig győzi a folyamatos tisztogatást. Itt egy újabb párhuzam a Nokia 8800 SE-vel kapcsolatban!

A csukott helyzetben 103 milliméter hosszú és 42 milliméter vastag KRZR levehető hátlapja fémből készült, de felületén puha tapintású műanyagot helyeztek el a fejlesztők. Az általános minőséget nem sok kritika érheti, a telefont jól esik kézbe venni és a keskenyebb kialakítás miatt talán jobban is lehet kezelni, mint a régi V3-ast.

Az oldalt szürke betétekkel díszített, tesztre kapott K1-esünk kék színben pompázik, de létezik belőle egy ezüst változat is, és amennyiben hinni lehet a pletykáknak, idővel fekete és vörös verzió is lesz belőle. A telefonnak egyébként létezik egy K1m típusjelű testvérmodellje is, mely zenefunkciós érintőgombokat és GPS-t is kapott, viszont hátránya, hogy a kamerája alacsonyabb felbontású, ráadásul nem GSM, hanem CDMA szabványú.

Kezelőszervek, kijelző

Baloldalra kerül a hangerőállításhoz használatos +/- gombpár, illetve a kamera dedikált gombja – kis ezüstös díszítéssel. Az ellentétes élen helyezték el a miniUSB szabványú csatlakozót, illetve egy billentyűt, melynek segítségével egyrészt a hangtárcsázás, másrészt a diktafon funkció érhető el közvetlen módon. Az alsó és felső él teljesen csupasz, a hátlap mögött pedig egy 700 mAh kapacitású, BC50 típusjelzésű lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot, mintegy 6 órás beszélgetési, illetve 300 órás készenléti időt biztosítva. Ezek természetesen gyári adatok, nekünk ennél jóval kevesebb ideig működött a K1, de ez a készülék prototípus mivoltának is betudható.

A billentyűzet alapvetően nem sokat változott a V3 óta – az egyetlen fémdarabból perforálással kialakított kezelőszerv gombjai viszont kisebbek lettek, mert egyszerűen kisebb lett a billentyűzet felülete. Az elegáns kék háttérvilágítást kapott billentyűzet felső szekciójában két funkciógombot, két híváskezelő gombot, egy ötállású navigációs gombot, illetve egy böngésző és egy törlő/vissza billentyűt találunk.

A KRZR K1 kijelzője változott is, meg nem is a RAZR V3-as LCD-jéhez képest. Változott, mert sajnos jelentősen kisebb fizikai méretekkel bír és nem változott, mert a felbontását nem módosították. A mindössze 1,9 colos képátlóval rendelkező, 30×37 milliméteres TFT LCD 176×220 képponttal rendelkezik, ami a kisebb fizikai méretek miatt a relatív felbontás növekedését jelenti. A 262 ezer színárnyalatú display képe alapvetően nem rossz, de azért talán illett volna egy QVGA (320×240 pixel) panelt alkalmazni helyette. A három gyári témabeállítással színesíthető menürendszer ikonos és listás nézetben is használható, elemei átrendezhetők. Említést érdemel még a Screen3 technológia támogatása.

A kiegészítő külső kijelző cSTN technológiára építkezik és ugyancsak 262 ezer színt képes a szemünk elé tárni. A 96×80 pixeles felbontással még nem is lenne baj, azonban a csillogó fedlap és a gyenge fényerő erős napsütés mellett alaposan megnehezíti a leolvasást.

Kamera

A fedlap felső részébe szerelt digitális fényképezőgép modul rejtőzködő természetű, hiszen sehol egy a felbontására utaló gigant felirat, de ami ennél nagyobb gond, hogy sehol egy LED segédfény, vagy tükör. A kis tükröt egyébként akár az egész fedlap is helyettesítheti, hiszen az olyan csillogó és tükröződő, hogy akár magunkat is megnézhetjük benne. A belső és a külső kijelző egyébként egyaránt használható a kamera képének megjelenítésére.

A KRZR K1-be egy 2 megapixeles felbontású, CMOS technológiájú képszenzort helyeztek a mérnökök, így maximum 1.600×1.200 képpontos fényképeket készíthetünk a segítségével. Ezenkívül fotózhatunk még 1,3 megapixeles, VGA és QVGA módban is, a képminőség három fokozatban állítható. Érdemes mindent a maximumra állítani, mert bizony még így sem feltétlenül leszünk elégedettek a képek minőségével – e tekintetben a riválosok ma már többre képesek. Jó hír, hogy a nyolcszoros nagyítású digitális zoom még a legnagyobb felbontásban is használható és expozíciókorrekciót is végrehajthatunk a fotókon. Kapunk néhány stílust (fekete/fehér, kékes, antik, vöröses, zöldes, negatív) és manuális fehéregyensúly beállítást (napos, felhős, beltéri1, beltéri2, éjszakai), viszont hiányzik az autofókusz, a makró mód, a keretbe fotózás, a sorozatfelvétel és a panorámakép készítés.

A kamera képe egy vékony alsó csíkot leszámítva a teljes kijelzőt uralja és a kép viszonylag keveset késik a valós történésekhez képest. A zárhang kikapcsolható, de a vicces kedvű fotósok akár csimpánzhangra vagy hápogásra is változtathatják.

Videófelvevő módban mindössze egy 176×144 pixeles és egy 128×96 pixeles felbontás áll a rendelkezésünkre. Ennek kapcsán említést érdemel többek közt a 15 képkocka/másodperces sebesség, a három minőségi fokozat, illetve a négyszeres digitális zoom.

Szolgáltatások

A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Motorola KRZR K1-ben ugyan még nincs 3G, viszont a GPRS mellett az EDGE-et már támogatja. Sokszor hasznos lehet a repülőgép üzemmód, vagyis amikor a készülék összes rádiófrekvenciás része kikapcsol, viszont a naptár, vagy például a játékok ettől még minden további nélkül használhatók. Mondanom sem kell, hogy a készülék Bluetooth kompatibilis és – az A2DP profilnak hála – már a sztereó Bluetooth headseteket is támogatja. A belső memória 20 MB-os kapacitással bír és microSD (TransFlash) memóriakártyákkal akár működés közben is bővíthető, az viszont érthetetlen, hogy a bővítőslotot miért csak a hátlap levétele után lehet megközelíteni.

Az ezer férőhelyes, hívócsoportos telefonkönyv támogatja a hangtárcsázást és egy-egy bejegyzéshez több mint egy tucat adat rögzíthető (például: e-mail, URL, postai cím, kép, csengőhang, születésnap). A kontaktok e-mail és csoport szerint is szűrhetők. Az SMS szerkesztőben természetesen láncolt üzeneteket is készíthetünk – a másol/beilleszt funkciós kis alkalmazás magyar nyelvű iTAP-ot és sablonokat is kapott, no és persze a csoportos küldési lehetőség sem hiányzik belőle. Az MMS és e-mail kompatibilitás teljesen magától értetődik.

A napi/heti/havi nézetes naptárban rengetegféle eseményt lehet eltárolni, következzék hát a hosszú lista: személyes, találkozó, megbeszélés, születésnap, évforduló, telefonhívás, szünidő, ünnepnap, szórakozás, reggeli, ebéd, vacsora, oktatás, utazás, buli. Ráadásul mindegyik kategória saját kis grafikus ikont kapott, és a naptárbejegyzések Bluetooth-on keresztül egyszerűen ki is nyomtathatók.

Szórakoztatásunkról a Platinum Sudoku játékprogram gondoskodik, de a Java MIDP 2.0 támogatás révén egyszerűen telepíthetünk új játékokat és felhasználói programokat a telefonra. A K1 Help szoftver segít megismerni és elsajátítani a készülék kezelését, az MP3, AAC és AAC+ formátumú digitális zenék pedig a Digital Audio Player nevezetű Java alkalmazással játszhatók le. A zenelejátszást nem zavarja, ha összecsukjuk a telefont, de a háttérben sajnos nem működik.

Konklúzió

A Motorola KRZR K1 egy igazán színes egyéniség. Nem mondanám, hogy szolgáltatásait illetően maximálisan megfelel a 2006-os elvárásoknak, azonban minőségi kialakítása, egyedi anyagválasztása és divatos megjelenése miatt jó eséllyel szállhat harcba a riválisokkal. A piaci siker kulcsa a kedvező ár lehet, ez viszont egyelőre sajnos ismeretlen.

Pozitívum: divatos forma, egyedi megjelenés, jó minőségérzet, két színes kijelző, 2 megapixeles (videófelvevős) kamera, bővíthető memória, nagy kapacitású naptár és telefonkönyv, e-mail kliens, WAP 2.0 böngésző, Java MIDP 2.0, diktafon, MP3 lejátszó, sztereó Bluetooth, GPRS és EDGE adatátvitel, repülőgép üzemmód.

Negatívum: eldugott bővítőslot, nincs 3G és FM rádió, az MP3 lejátszó nem működik a háttérben, a kamera lehetne jobb minőségű.

(Megjegyzendő, hogy a tesztkészülék egy Engineering Sample, vagyis prototípus darab volt, így elképzelhető, hogy a végleges változat ettől különböző lesz.)

A cikk írásának időpontjában a Motorola KRZR K1 hivatalosan még nem kapható Magyarországon, a kereskedelmi forgalmazás várhatóan valamikor a negyedik negyedévben fog megkezdődni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés