Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyenes telefonálás, néhány év múlva

Kütyük

Ingyenes telefonálás, néhány év múlva

Már nincs is messze az az időszak, amikor a percdíjas telefonálás végleg a múlttá válik, jósolta az Ebay vezére.

Amint arról mi is beszámoltunk, a leginkább aukciós portáljáról ismert vállalat nemrég többmilliárd dollárért felvásárolta az internetes hangszolgáltatás úttörőjét, a Skype-ot. A lépés egyrészt nagy visszhangot váltott ki, másrészt pedig láttatni engedte a jövőt – az Ebay nem véletlenül fektetett be 2,6 milliárd dollárt a kicsi, P2P kommunikációval foglalkozó cégbe (illetve a megállapodás szerint további 1,5 milliárd üti az eredeti tulajdonosok markát, ha pár év alatt minden az üzleti terveknek megfelelően alakul).

Meg Whitman, az amerikai vállalat vezetője a múlt héten igyekezett alátámasztani a hatalmas akvizíció létjogosultságát. Elmondása szerint azon emberek száma folyamatosan csökken, akik fizetnek a telefonos szolgáltatásokért, s a jelenlegi trendet figyelembe véve az várható, hogy a hangátvitel költsége pár éven belül konvergálni fog a nullához. A szolgáltatók elsősorban reklámból fogják eltartani magukat – igaz, költségeik mértéke is drasztikusan lecsökken, hiszen a korábbi infrastruktúrát nem kell majd külön fenntartaniuk a VoIP kommunikáció biztosításához.

A Skype egyébként jelenleg több mint 57 millió felhasználóval rendelkezik, és ez a tábor folyamatosan növekszik. Jelenleg olyan extraszolgáltatásokból finanszírozza a működéséhez szükséges költségeket, mint például a hangposta felkínálása, a hagyományos hálózatból a Skype hálózatába és fordítva való telefonálás lehetőségének biztosítása stb. Ennek révén – az Ebay becslése szerint – az idei év során durván 60 millió dolláros bevételre fog szert tenni a cég; azaz minden felhasználó körülbelül 1 dollárt dob be a Skype „kasszájába”. Az amerikai vállalat dinamikus felfutást vár: 2006-ra már 200 millió dolláros bevételre számít.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés