Connect with us

Hirdetés

technokrata

Majdnem fél magyarországnyi távolság – új wireless rekord

Kütyük

Majdnem fél magyarországnyi távolság – új wireless rekord

Körülbelül 220 kilométernyi távolságot sikerült áthidalni a minap vezetékmentes adatátvitellel.

Egy kis, Idaho-i Internet-szolgáltató, a Microserv Computer Technologies, és a vezetékmentes kommunikációs eszközöket gyártó Trango Broadband Wireles együttműködése kedden új távolsági rekordot szült: az észak-amerikai cégek 137,2 mérföldes, azaz hozzávetőleg 220 kilométeres távolságot „kötöttek össze” mindenféle vezeték nélkül. Két helyi hegycsúcson elhelyezett számítógép csatlakozott egymáshoz a nem mindennapi kísérlet során.

A feladatot a 2,4 GHz-es és az 5,8 GHz-es frekvenciasávon is megkísérelték – az erőfeszítéseket végül siker koronázta. Kiépülhetett ugyanis egy olyan FTP adatátviteli kapcsolat a két pont között, amely átlagosan 2,3 megabites sebességre volt képes másodpercenként. Igaz, a felhasznált eszközök nem a szabványosított 802.11 vezetékmentes standardon alapultak, hanem a Trango saját fejlesztésű eljárását favorizálták. A rádiójelek továbbításához külső, 60 centi átmérőjű tányérantennákat alkalmaztak.

Másé a hivatalos elsőség

A korábbi rekord nem is olyan régen született: július végén állították fel a Defcon Wifi Shootout Contest keretei között. Akkor 125 mérföldre, azaz 200 kilométerre tudták „átlőni” stabilan a jelet. Ezt a Las Vegas-i sivatagban a 802.11b Wi-Fi standard felhasználásával érték el: 3,7 méteres parabolaantennákat és saját készítésű antennákat is bevetettek. Akkor viszont jóval nagyobb volt az adatátviteli sebesség: a július 30-i rekord során a két számítógép 11 Mbps-ra volt képes.

Érdekesség, hogy hiába nyújtotta ki a wireless adatátvitel határait a Microserv és a Trango, hivatalosan továbbra is a Defcon résztvevőié a rekord. Dave Moore, a rendezvény alapítója e-mailben úgy nyilatkozott: azt ugyan nem vonják kétségbe, hogy a most bejelentett eredmény valós adat, de a július végi teljesítményt négy független bíró hitelesítette. Hasonlóról a Microserv nem tudott beszámolni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés