Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a madarak is mobil csengőhang dallamokat énekelnek

Kütyük

Már a madarak is mobil csengőhang dallamokat énekelnek

Mostanság már azon sem szabad meglepődnünk, ha a fákon pihenő madarak népszerű, sokat hallott mobiltelefon csengőhangokat dalolnak.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy egyes madárfajok nem csak szépen énekelnek, hanem akár saját muzsikát is képesek komponálni, melyhez a környezet zajaiból merítenek ihletet. Matthias Werner frankfurti madártani szakértő szerint manapság egyre többször fordul elő, hogy az énekes madarak, így például a hazánkban is gyakori feketerigók nem hagyományos dallamokat zengedeznek, hanem lemásolják a mobiltelefonokon hallható népszerű csengőhangokat.


Werner elmondta, hogy egy-egy feketerigó akár közel nyolcvan strófát is képez megjegyezni és időről időre elénekelni. Ezen túlmenően pedig az sem ritka, hogy az állatok a már meglévő, csengőhangok, vagy például autós dallamkürtök ihlette énekeiket újra komponálják, egymással vegyítik. A rigókon kívül a széncinegék is kiváló zenei hallással büszkélkedhetnek, hiszen az ő repertoárjukban is mintegy harminckét különböző ének lelhető fel.

A szakirodalom szerint a tojó madarak párválasztás során előnyben részesítik azokat a hímeket, melyek kitartóbb és komplexebb éneket produkálnak, mert a jobb minőségű ének jelezheti az adott hím előnyös tulajdonságait. Számos tanulmány kimutatta, hogy a ˝szebb˝ és ˝jobb˝ ének jelzi a hímek kondicióját, territóriumuk jóságát vagy akár a későbbi, utódgondozásban vállalt szerepüket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés