Connect with us

Hirdetés

technokrata

Emelkedik az online zenékért való fizetési hajlam

Kütyük

Emelkedik az online zenékért való fizetési hajlam

Mind többen hajlandók megnyitni a pénztárcájukat az USA-ban a fizetős zeneletöltő szolgáltatások előtt.

A tavalyi év utolsó negyedében azon amerikaiak, akik dalokat töltöttek le az Internetről (legálisan és illegálisan), mindössze 8 százaléka fizetett a megszerzett zeneszámokért. Ennek aránya már 12 százalékra emelkedett az idei év első három hónapjában, majd a második negyedév alatt elérte a 16 százalékot. Mindezt az Ipsos-Insight felmérése tette nyilvánossá.

Másra is fényt derített a piackutató vállalat, mely a 12 éves vagy annál idősebb zeneletöltők körében kérdezősködött. Eszerint a 18 és 24 éves életkor közötti amerikaiak körében a legnagyobb a fizetési hajlandóság (már majdnem negyedük kinyitotta pénztárcáját az online fizetős zeneszolgáltatások valamelyike előtt). Legrosszabb helyen a 12-17 éves korosztály áll, közöttük csak minden huszonötödik (4 százalékuk) volt hajlandó pénzt áldozni erre – igaz, a gyerekek vannak a legkevésbé elengedve anyagilag, s nyilvánvalóan ők rendelkeznek a legkevesebb hitelkártyával is. A fiúk/férfiak inkább (17%) hajlandók fizetni az online dalletölthetőségért, mint a lányok/nők (15%).

A kutatók azt jósolják, hogy ez a trend a harmadik negyedévre még erősebbé válik, hiszen ekkor kezdődtek meg a perek az illegális zeneletöltőkkel szemben, s ez jónéhány embert eltántorított a ˝kalózkodástól˝. Ráadásul az év második felében egyre-másra nyíltak, nyílnak meg a fizetős szolgáltatások (például a Napster vagy az Apple iTunes-ja Windows-ra). Hasonló bővülést várnak a hordozható digitális zenelejátszók tekintetében is: míg a tavalyi év utolsó három hónapjában a zeneletöltők 12 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel, addigra a kérdéses időszakban már 19 százalékuk birtokolt (legalább) egy ilyen terméket.

A kutatást 1112 ember megkérdezésével hozták létre, időtartama június végének utolsó három napja volt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés