Connect with us

Hirdetés

technokrata

A PNG formátum értelmét veszti?

Kütyük

A PNG formátum értelmét veszti?

Az Interneten ingyenes felhasználhatósága miatt kedvelt PNG (kiejtve ping) grafikus formátum hamarosan elvesztheti támogatottságát, ahogy a GIF-re vonatkozó szabadalmi jogok lejárnak.

Mivel még e hónapban lejár a Weben legnépszerűbb grafikai formátumnak tartott GIF-re vonatkozó szabadalmi jogok érvényességének ideje, a rivális, nyíltformátumú, jogdíjmentes PNG léte tulajdonképpen értelmét veszti (hiszen a PNG annak érdekében született meg, hogy egy szabadon felhasználható formátum álljon mindenki rendelkezésére). Ennek ideje június 20-a, amikor a Lempel-Ziv_Welch, rövidebb néven LZW szabadalmat saját kézben tudó, USA-beli Unisys cég szabadalmi birtokának érvényessége lejár.

A World Wide Web Consortium, azaz a W3C szerint a PNG-nek az esemény bekövetkezte után is lesz létjogosultsága. Chris Lilley, a W3C grafikával foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy amikor a GIF jogdíj-kötelessé vált, gyorsan szükség volt egy ingyenes megoldásra – ez lett a PNG. Ám az új formátum jobb lett, mint a GIF volt – állítja Lilley.

Nos, ez így van-e vagy sem, azt döntse el mindenki maga, de az tény, hogy a PNG sosem tudott akkora népszerűségre szert tenni, mint a GIF, s tulajdonképpen csak egy kis szeletét szerezte meg a grafikai formátumok ˝piacának˝. Ehhez jelentősen hozzájárult a Microsoft, mivel a cég böngészője, az Internet Explorer nem megfelelően támogatta a PNG-t. Miért? A Microsoft nem kívánt nyilatkozni az ügyben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés