Connect with us

Hirdetés

technokrata

Börtön jár az Interneten tiltakozóknak?

Kütyük

Börtön jár az Interneten tiltakozóknak?

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Európai Unió igazságügyi miniszterei megállapodásra jutottak a számítógépes bűnözés büntetésének súlyosbításában. Ez azonban azokra is vonatkozhat, akik politikai tartalmú tiltakozásukat szeretnék érvényre juttatni…

Jogi szakértők aggályukat fejezték ki a múlt hét pénteken elfogadott EU cyberbűnözés elleni szabályozásával szemben. Eszerint legalább 2, de akár 5 év börtönbüntetés elé néz az, aki vét a szabályok ellen, azaz illegálisan jut be egy számítógépes hálózatba vagy szerverre. Azok is ezen büntetőkategóriába esnek, akik vírust vagy egyéb digitális kártevőt küldenek (például e-mailen keresztül).

Ennek következménye azonban – állítják a szakértők -, hogy azok is büntethetővé válnak, akik tiltakozásukat óhajtják kifejezni e-mailen át. Például az Irak elleni háborút elutasító polgárok, amennyiben levelekkel bombázzák Tony Blair digitális postafiókját, telefonját vagy faxát (mint ahogyan az USA-ban ˝szokás˝), az új törvény szerint komoly büntetés elé kell nézniük.

Ulrich Sieber, a Müncheni Egyetem professzora szerint a törvény gyenge és nem fogalmaz pontosan. A professzor úgy véli, hogy a törvényalkotóknak újra kellene fogalmazniuk a szöveget, kibővítve egy külön utalással a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására. Hasonlóképpen bírálta az igazságügyi miniszterek által megalkotott szabályozást Marco Cappato, az Európa Parlament egyik olasz képviselője. Kifejtette véleményét, mely szerint a törvényalkotóknak nem a vádemelés lehetőségének terét kellene bővíteni, hanem a jogi védelmet kellene összhangba hozni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés