Connect with us

Hirdetés

technokrata

NETÉRT – félsiker az Internetdíj-csökkentés

Kütyük

NETÉRT – félsiker az Internetdíj-csökkentés

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága szorgalmazza, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a telefontársaságokkal és Internet-szolgáltatókkal közösen dolgozzon ki új, a jelenleginél hatékonyabb konstrukciókat az Internet használat, az információhoz jutás támogatására.

Ez áll többek között az egyesületnek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, amelyben félsikerként értékelik a bejelentését, amely szerint a Matáv, illetve az Internet-szolgáltatók (ISP) által nyújtott kedvezmények révén márciusban átlagosan 25 százalékkal csökkenhetnek az internetes díjcsomagok árai Magyarországon. A közlemény szerint ez matematikailag igaz is lehet a Matáv 15 és 40 órás díjcsomagjait igénybe vevőknél, de nem feltétlenül az ingyenes Internet-szolgáltatót használóknál.

A 15 és 40 órás díjcsomagokat igénybevevők száma országosan decemberben alig lépte túl a 30 ezret, miközben a korábban megszüntetett Mindenkinek csomagnak csaknem 40 ezer előfizetője volt és a 150 forintos díjstopot vélhetőleg többszázezren használták. A Mindenkineket használók tavaly júniusig 400 órás modem időt kaptak bruttó 4000 forintért, amíg a 150 forintos díjstopot használók havi 4.500 forintért elméletileg ugyanennyit.

A Matáv azt ígérte, hogy az új 100 órás csomag 8750 forintba fog kerülni, az ehhez kapcsolódó, például Axelero Rt. előfizetés kombinált telefon és Internet-előfizetés pedig 8.900 forintba. Ez több mint nyolcszoros drágulás a tavalyi év első felét tekintve. Abban az esetben, ha valaki tavaly ilyenkor nem használta ki a 400 óra minden percét, hanem csak 100 órát, a drágulás még mindig több, mint kétszeres.

A NETÉRT szerint aggasztó, hogy az alternatív szolgáltatókkal, mint például a Vivendi, a Pantel, a GTS-Datanet, a Hungarotel, az eTel, az Elender és a UPC, nem egyeztetett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium előzetesen, azaz ezen (Magyarország több mint 30 százalékát lefedő szolgáltatók szolgáltatási területén) nem lép életbe semmilyen kedvezmény. A NETÉRT szerint a távközlési árakat az európai normákhoz kell igazítani. Az Európa Tanács ajánlása a korlátlan, vonalkapcsolt Internet-elérés árára 20 euró (5.000 forint) – emlékeztet a közlemény.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés