Connect with us

Hirdetés

technokrata

A toll, ami már nem töri fel a CD-k másolásvédelmét

Kütyük

A toll, ami már nem töri fel a CD-k másolásvédelmét

A Sony lépett az ügyben…

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Sony ausztriai leányvállalata, a DADC által kifejlesztett key2audio másolásvédelmi technológiája egy filctoll segítségével kicselezhető. A key2audio ugyanis úgy működik, hogy a lemez külső részére olyan adatsávot rögzítenek, amelyet a számítógépes CD-meghajtók nem képesek értelmezni (az audio-CD-lejátszók ezt egyszerűen átugorják).

Korábban ez a sáv a hanganyagtól jól látható módon elkülönítve került rá a korongra, s így egy filctoll segítségével ez a védelem könnyen kijátszható volt. A Sony Music Deutchland másolásvédelmi szakértője, Erik Hoffman elmondása szerint a cég nem is gondolt erre, hogy a szándékosan értelmezhetetlen adatsáv lefestésével átléphető a key2audio technológia adta korlát (mindazonáltal szerkesztőségünkben nem volt lehetőségünk letesztelni egy ilyen CD-t).

A német CHIP magazin hozta először szóba a széles nyilvánosság előtt ezt a lehetőséget, sőt, állításuk szerint az izraeli Midbar cég Cactus Datashield technológiáját is sikerült ezzel a megoldással kikerülni.

Az újonnan megjelenő, e védelemmel ellátott korongoknál azonban már szabad szemmel nem észrevehető, hol van az ominózus adatsáv (a Sony gondoskodott róla), így a filctollal már nem lehet trükközni. Megjegyzendő, hogy mivel nem csak a Sony alkalmaz ilyen típusú másolásvédelmet…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés