Connect with us

technokrata

Magyarországon egyedülálló, vezetéknélküli technológiára alapozott világ

Kütyük

Magyarországon egyedülálló, vezetéknélküli technológiára alapozott világ

A technológia diákok, orvosok, rendőrök mindennapi munkáját forradalmasíthatja, mert hamarosan eljön az idő, amikor a tranzakciók jelentős része vezeték nélkül áramlik szerte a világon.

A Compaq Computer Magyarország, a Cisco és a Microsoft részvételével ma bemutatta azt a Magyarországon még egyedülálló, vezetéknélküli technológiákra alapozott világot, amely hamarosan annyira válik mindennapi életünk részévé, mint a mobiltelefon vagy a bankkártya használata.

”Számtalan iparágban és az élet legkülönbözőbb területein juttatunk nélkülözhetetlen információkat felhasználóink kezébe iPAQ-ünkkel és a hozzá fejlesztett alkalmazásokkal” – nyitotta meg dr. Beck György, a Compaq vezérigazgatója a bemutatót. – ”Megoldásainkkal diákok, orvosok, rendőrök mindennapi munkáját forradalmasítjuk, és hamarosan eljön az idő, amikor a tranzakciók jelentős része vezeték nélkül áramlik majd szerte a világon.”

Az elegáns, zsebméretű, rendkívül nagy teljesítményű kézi-számítógépet, az iPAQ Pocket PC első modelljét 2000 áprilisában jelentette be a Compaq. Azóta számtalan fejlesztéssel tökéletesítették az iPAQ-et. A ”kabát” rendszer lehetővé teszi a PDA zseb-PC, a személyhívó és a mobiltelefon funkcióinak egyesítését egyetlen zsebméretű készülékbe. A kabát nyílt szabványú technológián alapul, és lehetővé teszi a fejlesztők számára moduláris bővítő csomagok készítését: további áramforrás, memóriabővítés, PC kártya vagy CompactFlash kártya, játék periféria, GPS rendszer és vezetéknélküli hozzáférés biztosítása az ügyfelek számára az internethez vagy a vállalati hálózatukhoz. A Compaq iPAQ Pocket PC számtalan díjat, elismerést kapott az elmúlt 2 év során.

”Az emberek munkaidejükben és szabadidejükben egyaránt szeretnek kapcsolatban maradni az információforrásokkal, szinte a nap 24 órájában. Eddig ez úgy nézett ki, hogy magunkkal kellett hordanunk egy mobiltelefont és egy számítógépet. Az iPAQ Pocket PC e funkciókat kombinálja, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleknek csupán egyetlen karcsú, mégis nagy teljesítményű készüléket szükséges ezentúl magukkal hordaniuk” – mondta Molnár Imre, a Compaq Computer Product Group Managere. – ”A Compaq iPAQ Pocket PC-je elég kicsi ahhoz, hogy a tenyérben elférjen, és ez az apróság nem csupán hozzáférést biztosít minden szükséges információhoz, e-mailhez, Internethez és különböző dokumentumokhoz, de egyszerű kiegészítőkkel használhatjuk telefonként, mobil navigációs eszközként, vérnyomásmérőként vagy éppen digitális kameraként egyaránt.”

A következő iPAQ alapú mobil megoldásokra nyújtanak ma már példákat:

– GPS alapú mobil navigációs segítség iPAQ felhasználóknak: iPAQ + AeroMap és iPAQ + TomTom RoutePlanner fix GPS támogatással + Navman mobil GPS kabát
– háromsávos mobiltelefon és GPRS adatátviteli bővitő kabát : GSM/GPRS Wireless Pack for iPAQ Pocket PC
– Bluetooth vezeték nélküli megoldás bővítő kabát segítségével, CF kabát beépített Bluetooth támogatással
– vonalkódos azonosításon alapuló konferencia regisztráció az adatbázis szerverrel folyamatos kapcsolatot tartó mobil rendszerrel
– Microsoft Exchange vállalati levelezőrendszer elérése GPRS hálózaton keresztül, beleértve a naptár-, feladat- és kontakt információkat is (a rendszer a Microsoft Mobile Information Serverre épül)
– „Zsebmozi” bemutató, amely bizonyítja, hogy egy körülbelül 25-30 kbit sávszélességet nyújtó GPRS hálózaton is lehet kis méretű, színes mozgóképet továbbítani
– mobil Ügynöktámogatói megoldás orvoslátogatóknak, FMCG kereskedelmi képviselőknek stb.
– scanner kabát, digitális fényképezőgép kabát: hamarosan rendelhető késztermékké válik ez a megoldás is

A mai napon bemutatott termékek – a scanner kabát kivételével – már Magyarországon is kaphatók kereskedelmi forgalomban.

A Cisco Systems és a Compaq együttműködési megállapodásának keretében közösen biztosít biztonságos, nagy sebességű, mobil Internet-kapcsolatot a kulcsfontosságú (úgynevezett ”hot spot”) jellegű létesítményekben – például repülőtereken, szállodákban és konferencia-központokban. A Cisco vezetékes és vezeték nélküli hálózati termékeket és technológiákat egyaránt szállít az integrált hálózati infrastruktúra létrehozásához, míg a Compaq a Compaq Global Services keretében az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges szolgáltatásokat, továbbá megbízható, méretezhető NT-Server infrastruktúrát, valamint hozzáférési eszközöket (többek között iPAQ Pocket PC-ket) biztosít. A Cisco és a Compaq által közösen felkínált lehetőség végpontok közötti (”end-to-end”) nagy sávszélességű Internet-hozzáférési megoldást jelent.

Jelenleg világszerte összesen 1500 pontról – többek között repülőterekről és várótermekből, konferenciaközpontokból és szállodákból – érhetik el az utazók vállalati hálózataikat és az Internetet különféle eszközökkel, például hordozható vagy kézi-számítógépekkel és PDA-kkal. Európában több mint négyszáz Cisco Mobile Office hozzáférési pont található. Az IDC elemzői szerint 2006-ra akár 18 ezer különböző helyszín biztosít majd mobilkapcsolatot Nyugat-Európában.

Az iPaq egyik nagy erőssége, hogy mivel a Microsoft Pocket PC operációs rendszer működteti, teljes jogú tagja a Windows világnak. A vállalati hálózatokkal virtuális privát kapcsolat (VPN) felépítésére képes, fut rajta az Excel, az Outlook és a Word zsebváltozata. A Pocket Excel funkcióinak teljességére jellemző, hogy nemcsak az Excel alapfunkcióit nyújtja, hanem a PC-s Excelben megszokott statisztikai és matematikai függvényeket is használhatjuk benne.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin