Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: a jövő mobilszabványai

Kütyük

Nokia: a jövő mobilszabványai

A finn mobiltelefongyártó egy – több céget is magában foglaló – kezdeményezést jelentett be a COMDEX-en, amely egyes jövőbeni mobiltelefon-funkciók szabványosítását kívánja szolgálni.

A ”nyílt mobil architektúra” kezdeményezéshez a Sun Microsystems is csatlakozott, mivel annak részét képezi a cég Java szoftvere, de ezenkívül még a mobiltelefonok, mobil eszközök közötti képküldést is szabványosítani akarják a használhatóság érdekében.

Eddig többek között az AT&T Wireless, a Cingular Wireless, az NTT DoCoMo, a Vodafone, a Sony Ericsson, a Motorola, a Siemens, a Sharp, a Samsung és az NEC Matsushita csatlakozott a szövetséghez, amely egyébként a felhasználó hitelesítésére alkalmas képességekkel is el kívánják látni a mobiltelefonokat (a Sun Liberty Alliance projektjén keresztül, amely a Microsoft Passport rendszerével kíván versenyre kelni). Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója elmondta, a kezdeményezéshez még nem csatlakozott sem a Microsoft, sem az AOL Time Warner, sem pedig a Palm cég, de természetesen őket is örömmel látnák soraik között.

A fentieken kívül a jogvédett digitális tartalmak védelmét is ki akarják dolgozni a mobil platformokra, de támogatni fogják az MMS szabványt (Multimedia Messaging Service -multimédiás üzenetküldés), az XHTML leírónyelvet, illetve a WAP protokoll 2.0-s változatát és a SyncML adatszinkronizációs szabványt.

Ollila egyébként elmondta, prognózisaik szerint a jövő évben megjelenő mobiltelefonok több mint fele támogatni fogja már az MMS szabványt. Ezen túlmenően a Nokia licencelni fogja más cégeknek számos mobiltelefon szoftverét, többek között saját XHTML webböngészőjét, valamint az MMS-t, a SyncML-t támogató egyéb alkalmazásokat. Ezen kívül a most bejelentett Series 60 Platformot is, amellyel más gyártók saját Symbian operációs rendszeren alapuló, mobil böngészést, tartalmak letöltését és multimédiás üzenetküldést támogató okostelefonokat dolgozhatnak ki.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés