Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ford-fenevad: Cobra Jet Mustang

Garázs

Ford-fenevad: Cobra Jet Mustang

Ötven darab gyorsulási versenyautót készít a Ford, premier 2012-ben.

A Ford Racing a floridai Orlandóban, a nagyteljesítményű versenyautók kiállításán (PRI) leplezte le a 2012-es Cobra Jet Mustangot, egyúttal bejelentve 50 darabos, versenykész legyártásának tervét is. A Ford Cobra Jet Mustang bemutatkozása az 1968-as NHRA Winternational kupán máig legendás eseménynek számít, s az autó azóta is az erő, a teljesítmény és a diadal letéteményese.

2008-ban a Ford Racing megalkotta a Cobra Jet Mustang 40. jubileumi változatát, egy csapásra új életre keltve ezzel az eredeti modell legendáját. Az autó megismételte elődje diadalát, s már első versenyén, az NHRA Winternational kupán győzelmet aratott. A később bemutatott, 2010-es Cobra Jet – amely a 2010-es Mustang alapjaira épült – szintén rekordokat állított fel saját kategóriájában, s Amerika-szerte uralta a gyorsulási versenyeket.

A Mustang évtizedeken át kimagaslott a különféle versenysorozatok – például a gyorsulási versenyek – mezőnyéből. A 2008-as és a 2010-es Cobra Jet Mustang is csatlakozott az NHRA Winternational és a U.S. National futamgyőzteseinek sorához, de számos rekordot állítottak fel a Stock és Super Stock kategóriákban is.

A 2012-es modellben minden berendezés megtalálható, ami a 2010-es autóban is népszerű volt: a versenykörülményekre felkészített automatikus váltómű, a gyorsulási versenyekre kifejlesztett felfüggesztés és rugók, kormánymű és fékek, a 8,5-ös, hitelesített bukókeret és a visszafolyóval ellátott Aeromotive üzemanyag-ellátó rendszer a csomagtartóba épített üzemanyag-tartállyal.

Legerősebb motorja egy 5,4 literes, kompresszoros feltöltésű blokk, aminek alapját a 2011-es SVT Mustang motorja képezi; emellett az autó még két kompresszoros erőforrással – a 2,3 literes TVS és a 4,0 literes Ford Racing Whipple egységekkel – is megrendelhető. Minden modellváltozatban alumínium motorblokk található, valamint széria automatikus váltómű, kétcsapos főtengely, Manley H-rudas hajtókar, alacsony ellenállású folyadékkal töltött versenyfékek és elöl-hátul különleges rugóbeállítások. Minden Cobra Jet modellen a Weld Racing feketére eloxált keréktárcsái láthatók, amelyeken a Goodyear új fejlesztésű, Cobra Jet márkanevű abroncsai feszülnek.

A Ford Racing Mustang FR500S és 2010 Cobra Jet modelljeihez hasonlóan ez a versenykész Mustang is az Auto Alliance International (AAI) michigani összeszerelő üzemében készül; a gyártás 2011 első negyedévében kezdődik. A 2012-es Mustang Jet teljes, 50 darabos szériája ugyanazon a gyártósoron születik majd meg, amelyen a sorozatgyártású 2012-es Mustang modell készül. Az M-FR500-CJ ajánlott fogyasztói ára 91.900 USD, a teljesen felszerelt Cobra Jet ára pedig 103.980 USD.

Azok a versenyzők, akik maguk szeretnék felépíteni autójukat, megvásárolhatják a Cobra Jet alapjaira épülő Mustang Competition Roller változatot, ami egy hajtáslánc nélkül összeállított autó. Másik lehetőségként rajthoz állhatnak egy olyan Mustang-karosszériával – vagy más donor-autóval – amit szinte az összes CJ-részegységgel feltuningolhatnak; az ehhez szükséges alkatrészeket a fordracingparts.com honlapon található Ford Nagy Teljesítményű Alkatrészek katalógusából rendelhetik meg.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés