Connect with us

Hirdetés

technokrata

Repül a Red Bull

Garázs

Repül a Red Bull

Schumit elmeszelték
Monacóban Webber nyert Vettel előtt, Schumacher villantott, de megbüntették.

Száraz aszfalton és időben, langymelegben rendezték az évad hatodik futamát, a Monacói Nagydíjat, Alonso ugye a szombat délelőtti balesete miatt a bokszból rajtolt.

Rajt: Red Bull-fölény

Barrichello felugrott hatodiknak, Rosberg visszaesett a 8., Button a 11. helyre, Vettel rerajtolta Kubicát, baleset nélkül eljöttek a starttól. Hülkenberg az alagútban a poros részre csúszott, majd neki a falnak, Safety Car, először. Alonso azonnal vissza a bokszba kemény keverékért, megvolt a kötelező csere… Button a harmadik körben, SC alatt motorhiba, kiesett a vb-címvédő, az éllovas (állítólag egy ottfelejtett hűtőfedő volt a ludas). 22-en maradtak. Két Red Bull az élen, ha így érnek célba, egyéniben és a konstruktőri meccsben is átvennék a vezetést.

12 körön vannak túl, Webber rettenet tempót diktál, egymás után rakja a leggyorsabb karikákat, Vettel és Kubica valamelyest tartják vele a lépést, Massa, Hamilton, Barrichello, Schumacher, Rosberg, Liuzzi, Sutil (mindkét Force India!) az első tíz további sorrendje. Alonso áthámozta magát Di Grassin és a 2004-es monacói nyertesen, Trullin is. 15. kör: Glock is megvan a kétszeres világbajnoknak. Webber fórja több mint 5 mp.

A kerékcserék után

Hamilton nyitotta a sort a 18. körben (naná, hogy lágy helyett kemény), közben Alonso Kovalainent is állva hagyta. Schumacher a bokszban megelőzte Barrichellót, a Williams elronthatta. De la Rosa Sauberje csütörtököt mondott, Glock is feladta, megsérülhetett a Virgin jobb hátulja. Vagy csak elfáradt a kerékfelfüggesztés. Rosberg még nem ment be, tolt pár leggyorsabb kört. Di Grassi versenyének is vége. 29. kör, Rosberg is túl a kiálláson, nem sikerült Schumi elé kerülnie. Az első tíz: Webber, Vettel, Kubica, Massa, Hamilton, Alonso, Schumacher, Rosberg, Sutil, Barrichello. Rubens visszacsúszott. Igen, bizony, Alonso hatodik.

Aztán Barrichello kiesett. Safety Car. A második williamses… Bal hátsó defekt, ennyi. 32. kör, Webber 11 mp-es előnyt kénytelen leadni. Barrichello dühében elhajította a kormányt, egy HRT átment rajta, bünti lesz ebből. És hát az anyagi kár jelentős.

Féltáv, csatornafedél

Kobajasi is kiesett (így már se Sauber, se Williams, se Virgin, se Button). Mindenki volt a bokszban, a biztonsági autós körök miatt benzinből is több maradt a tervezetnél, a gumik sem fogyhattak extrém mód, szóval ennyi. Alonso elképesztő profizmussal tette, amit tennie kellett: a legelején kereket cserélt, lezúzta a kicsiket, gyors volt és mondjuk szerencsés is. Utolsó helyről startolva hatodik, nem rossz.

A 43. körben harmadszor is munkát kapott a SC pilótája, remek reklám a Mercedes SLS AMG-nek. Konkrétan egy csatornafedél kelt életre a hármas kanyarban, ciki. Előtte Vettel és Kubica is gyorsulni látszott, mire Webber persze futott egy leggyorsabbat, nehogy már felzárkózzanak rá. És ismét és ismét, az ausztrál nem viccel.

Hajrá, Trulli Chandhok fején

A 62. körben Bruno Senna (HRT) feladta, Kovalainen Lotusa sem bírta tovább. 15-en maradtak versenyben. Webber könyörtelenül szórja a legjobb köröket, Kubica üldözi Vettelt, Massa Kubicát, de előzni kvázi lehetetlen Monacóban (is). Hamilton, Alonso és a többiek eluatózgatnak.

Már majdnem elaludtunk, de három körrel a vége előtt SC negyedszer, ugyanis Chandhok és Trulli addig vívtak, míg a Lotus át nem bucskázott a HRT tetején, mind kiestek, nem lett bajuk, lehetett volna. Petrov kiállt. A mezőny fele időnek előtte kidőlt.

Egy negyed kört még mentek a srácok (hihetetlen, de Schumacher ezt kihasználva megelőzte a bepunnyadó Alonsót), aztán vége, Barcelona után tehát Monacóban is Webber győzött hibátlan teljesítményt nyújtva, szezonbéli második, pályafutása negyedik sikere, a második 1-2. a Red Bulltól. Élen egyéniben és csapatban is. Sőt, egyéniben pontazonosság van, hűha. Kubica másodszor dobogón a Renault-val, gratula. Massa nagyjából semmit sem csinált, ahogy Hamilton sem (ez meglepő).

Megbüntették Schumachert

Bokszutca-áthajtásnak megfelelő 20 mp-es büntetéssel sújtotta az 1996-os világbajnok Damon Hillel erősített versenyfelügyelet Schumachert, mondván szabálytalanul, Safety Car-hatály alatt előzte meg Alonsót. Alonso visszakapta hatodik helyét, Rosberg, Sutil és Liuzzi nyert egy-egy helyet, Buemi is ponthoz jutott (idén először). Schumi pont nélkül maradt. A kerpeni és kenyéradója, a Mercedes azzal érvelt, hogy Charlie Whiting zöld, nem sárga jelzést adott, így az első SC-vonaltól szabad volt az út.

Jackie Stewart, a háromszoros világbajnok és háromszoros monacói nyertes (is) adta át Webbernek a trófeát. A Red Bull nem kis pofont nyomott le a riválisoknak – nem csak edzéstempóban és a brutálgyors pályákon verhetetlenek, de akár egy ilyen kis hercegségi, szűk, lassú aszfaltcsíkon is. Folytatás két hét múlva Isztambulban.

A 78 körös Monacói Nagydíj végeredménye:

1. Webber (Red Bull) 1:50:13.355 ó
2. Vettel (Red Bull) + 0.448 mp
3. Kubica (Renault) + 1.675
4. Massa (Ferrari) + 2.666
5. Hamilton (McLaren) + 4.363
6. Alonso (Ferrari) + 6.341
7. Rosberg (Mercedes) + 6.651
8. Sutil (Force India) + 6.970
9. Liuzzi (Force India) + 7.305
10. Buemi (Toro Rosso) + 8.199
11. Alguersuari (Toro Rosso) + 9.135
12. Schumacher (Mercedes) + 25.712 (20 mp büntetéssel)

kiesett:

13. Petrov (Renault) 74 kör
14. Chandhok 70
15. Trulli (Lotus) 70
16. Kovalainen (Lotus) 58
17. Senna (HRT) 58
18. Barrichello (Williams) 30
19. Kobajasi (Sauber) 26
20. Di Grassi (Virgin) 25
21. Glock (Virgin) 22
22. De la Rosa (Sauber) 21
23. Button (McLaren) 2
24. Hülkenberg (Williams) 0

leggyorsabb kör: Vettel (Red Bull) 1:15.192 (71. kör)



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés