Connect with us

technokrata

Odavágott az Europol a bűnözők VPN-jére

europol

FrissInfo

Odavágott az Europol a bűnözők VPN-jére

Odavágott az Europol a bűnözők VPN-jére

A Nemzeti Nyomozó Iroda is kivette a részét VPNLab felszámolásából.

Nem csak a magánszférájukra különösen adó vagy geoblokkolást kikerülni próbáló netezők körében hódítanak az IP-címek elmaszkolására használt VPN-szolgáltatások, bűnözők rutinszerűen használják azokat az anonimitásuk megőrzésére. Ezt ugyan nem nézik jó szemmel a bűnüldöző szervek, de ritkán képesek tenni valamit ellene, a kivétel erősíti a szabályt alapon a napokban sikerült kiiktatni VPNLab.net szolgáltatást.

Az Europol beszámolója szerint a 2008-ban elérhetővé vált, felhasználói tevékenységek naplózásától eltekintett VPNLab ügyfelei között rendkívül elszaporodtak a bűnözők, számos különösen súlyos internetes bűncselekmény és kibertámadás során bujkáltak a háta mögött.

Hosszas nyomozást követően az Europol végül január 17-én csapott le a szolgáltatásra, a nemzetközi akcióban részt vett hatóságok a domaincíme mellett 15 szerverét is lefoglalták. A kiszolgálókon lévő adatok elemzése megkezdődött, a remények szerint azok segíthetnek legalább néhány bűnöző azonosításában.

AZ AKCIÓNAK MAGYAR VONATKOZÁSA IS VAN, A NEMZETI NYOMOZÓ IRODA KIBERBŰNÖZÉS ELLENI FŐOSZTÁLYA IS SEGÍTETT A VPNLAB FORGALOMBÓL VALÓ KIVONÁSÁBAN.

Hazánk mellett a Cseh Köztársaság, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lettország, Németország és Ukrajna hatóságai vettek részt a nyomozásban és a razziában.

Forrás: ORIGO

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu