Connect with us

Hirdetés

technokrata

Odavágott az Europol a bűnözők VPN-jére

europol

FrissInfo

Odavágott az Europol a bűnözők VPN-jére

Odavágott az Europol a bűnözők VPN-jére

A Nemzeti Nyomozó Iroda is kivette a részét VPNLab felszámolásából.

Nem csak a magánszférájukra különösen adó vagy geoblokkolást kikerülni próbáló netezők körében hódítanak az IP-címek elmaszkolására használt VPN-szolgáltatások, bűnözők rutinszerűen használják azokat az anonimitásuk megőrzésére. Ezt ugyan nem nézik jó szemmel a bűnüldöző szervek, de ritkán képesek tenni valamit ellene, a kivétel erősíti a szabályt alapon a napokban sikerült kiiktatni VPNLab.net szolgáltatást.

Az Europol beszámolója szerint a 2008-ban elérhetővé vált, felhasználói tevékenységek naplózásától eltekintett VPNLab ügyfelei között rendkívül elszaporodtak a bűnözők, számos különösen súlyos internetes bűncselekmény és kibertámadás során bujkáltak a háta mögött.

Hosszas nyomozást követően az Europol végül január 17-én csapott le a szolgáltatásra, a nemzetközi akcióban részt vett hatóságok a domaincíme mellett 15 szerverét is lefoglalták. A kiszolgálókon lévő adatok elemzése megkezdődött, a remények szerint azok segíthetnek legalább néhány bűnöző azonosításában.

AZ AKCIÓNAK MAGYAR VONATKOZÁSA IS VAN, A NEMZETI NYOMOZÓ IRODA KIBERBŰNÖZÉS ELLENI FŐOSZTÁLYA IS SEGÍTETT A VPNLAB FORGALOMBÓL VALÓ KIVONÁSÁBAN.

Hazánk mellett a Cseh Köztársaság, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lettország, Németország és Ukrajna hatóságai vettek részt a nyomozásban és a razziában.

Forrás: ORIGO

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés