Connect with us

technokrata

Munkavégzés céljából nem jelent korlátozást az éjszakai kijárási tilalom

prohuman

FrissInfo

Munkavégzés céljából nem jelent korlátozást az éjszakai kijárási tilalom

Munkavégzés céljából nem jelent korlátozást az éjszakai kijárási tilalom

Munkavégzés céljából nem jelent korlátozást az éjszakai kijárási tilalom

A járvánnyal kapcsolatos legújabb kormányzati korlátozó rendelkezés szerint 2020. november 5-től kezdődően minden nap éjfél és reggel 5 óra között – bizonyos kivételekkel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

A Prohuman a magyar és a régiós piac egyik legjelentősebb HR-szolgáltatója, összesen 8 országban van jelen, ügyfelei között több mint 700 vállalat szerepel, ezért az átlagnál nagyobb rálátással rendelkezik a vállalatoknál kialakul általános műszakbeosztások kapcsán kialakult gyakorlatokra. Tapasztalataik szerint a kijárási korlátozás megadott időszakában általában nem jellemző a műszakváltás, de a jogszabály a munkába járás, onnan hazatérés és a munkavégzés céljából történő közterületen történő tartózkodás esetére mentességet ad. Azaz azokban az esetekben, amikor a munkavállaló mégis a korlátozás ideje alatt kezd műszakot – vagy esetleg a szokásoktól eltérően valakit a munkaadója váratlanul berendel a munkahelyére – a jogszabály lehetővé teszi, hogy a munkavállaló a munkahelyére utazzon, vagy onnan otthonába, illetve a szálláshelyére hazatérjen. A jogszabály ezzel kapcsolatban külön eljárási rendet, tennivalót a munkáltató és a munkavállaló számára nem ír elő.

„A járvány elleni védekezés egy következő szakaszába léptünk. Fontos látni, hogy a kormány által hozott rendelkezés kijárást korlátozó része nem vonatkozik a lakóhely munkavégzéssel kapcsolatos elhagyására. Ezzel kapcsolatban pedig a jogszabály nem írja elő, hogy a munkaadónak bármilyen külön igazolást, írott dokumentumot szükséges biztosítani a munkavállalók számára, csak arról rendezik, hogy milyen esetekre nem terjed ki a lakhely elhagyási kötelezettség.”

– összegezte a Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

További FrissInfo

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin