Connect with us
Hirdetés

technokrata

Egymillió euró startupoknak a myEUspace versenyen

Startup

Egymillió euró startupoknak a myEUspace versenyen

Egymillió euró startupoknak a myEUspace versenyen

Indul az uniós kezdeményezés második kiadása, amelyen összesen 1 000 000 eurót lehet nyerni. Az EUSPA (az Európai Unió Űrprogram-ügynöksége) által szervezett myEUspace verseny olyan startup vállalkozásokat és vállalkozókat céloz meg, akiknek ötletük vagy kész megoldásuk van műholdas adatokat felhasználó termékre, pl. mobilalkalmazásra, weareblas kategóriájú termékre vagy robottermékre.

A versenyen való részvételhez nem kell az űriparra specializálódni. A pályázatokat három különböző pályázati úton bírálják el, a projekt előrehaladottsági szintjétől függően.

Az EU űrpolitikájának részeként az Európai Unió két fő űrprogramot fejleszt: a Galileo globális navigációs műholdrendszert és a Copernicus Föld-megfigyelő rendszert. Ezeknek a programoknak a műholdadatai széles körben ingyenesen felhasználhatók, és az ezeken alapuló termékek alkalmazási területeinek listája gyakorlatilag a gazdaság minden ágát lefedi. Ezt bizonyították a verseny előző kiadásának résztvevői is. A nyertes projektek között szerepel többek között a fenntartható precíziós mezőgazdálkodást szolgáló alkalmazás, a navigációs és Föld-megfigyelési adatok felhasználásával a közúti biztonságot növelő platform, valamint az építkezéseken bekövetkező talajsüllyedés automatikus megfigyelésére szolgáló megoldás.
A myEUspace verseny célja olyan úttörő megoldások népszerűsítése, amelyek a fejlett technológiákat, az innovatív ötleteket és az űrből származó adatokban rejlő hatalmas lehetőségeket ötvözik. A javasolt projekteknek illeszkedniük kell a három tematikus terület egyikébe:
  • Space My Life – fogyasztói megoldások, mint például mobilalkalmazások, hordható eszközök (okosórák, okosszemüvegek, fitneszkövetők stb.), drónok vagy roboteszközök, amelyek választ adnak a jelentős társadalmi kihívásokra olyan területeken, mint az egészség, a polgárok biztonsága és védelme, játékok és szórakozás, sport és fitnesz, valamint turizmus
  • Our Green Planet – innovatív megoldások a környezetvédelem és a fenntartható élet kihívásaira, amelyek hozzájárulnak az Európai Zöld Megállapodás megvalósításához, valamint a vállalkozások zöld átalakulását támogató eszközök
  • Dive In Deep Tech – innovatív megoldások, amelyek az EU űrprogramjaiból származó adatokat csúcstechnológiákkal ötvözik, mint például mesterséges intelligencia (AI), kvantumtechnológiák (számítástechnikai, szenzoros, szimulációs, titkosítási stb.), blockchain, metaverse és kiterjesztett valóság (Augmented Reality (AR) / Mixed Reality (MR) / Virtual Reality (VR).
A legjobb pályázatoknak fenntartott 1 000 000 eurós nyereményalap az innovátorok jelentkezését hivatott ösztönözni, de a szervezők úgy vélik, hogy az anyagi segítség a pályázaton való részvétel számos előnye közül csak az egyik.

– A legjobb ötletek finanszírozása mellett technikai és üzleti támogatást is kínálunk szakértőinknek  –

mondja Justyna Redełkiewicz, az EUSPA Consumer Solutions, Market and Technology részlegének vezetője.

–  Az elmúlt években az EUSPA lenyűgöző ökoszisztémát hozott létre startup vállalkozásokból és szervezetekből, amelyek napi rendszerességgel vesznek igénybe műholdas adatokat. Olyan közösséget építünk, amely a nagy piaci potenciállal rendelkező úttörő ötletek mellett megosztja tapasztalatait és egymást kölcsönösen inspirálja. A myEUspace első kiadásának résztvevőitől tudjuk, hogy ez nagy érték számukra –

teszi hozzá.

A projekt előrehaladottságától függően háromféleképpen lehet részt venni a versenyen. Az Ötletbemutatási Útvonal részeként az elméleti fázisban lévő ötlet kerül bemutatásra annak gyakorlati felhasználásának leírásával együtt, figyelembe véve az ügyfél igényeit és az ötlet által megoldott problémákat. Ennek az útvonalnak a keretei között 2022. november 30– ig lehet ötleteket benyújtani.

A prototípusbemutatási útvonal a prototípusokra vagy béta szakaszban lévő projektekre vonatkozik, amelyeket már teszteltek a megfelelő környezetben. Ezen az útvonalon jelentkezve el kell készíteni a megoldás gyakorlati felhasználásának, a vevői igényeknek és az értékajánlatnak (value proposition) a leírását. A jelentkezések benyújtási határideje ezen az útvonalon 2023. február 10-ig tart.

A termékbejelentési útvonal olyan megoldásokra vonatkozik, amelyek kereskedelmi forgalomba hozatalra készek vagy már működnek piaci környezetben. A fenti esethez hasonlóan a jelentkezésnek tartalmaznia kell egy példát a termék gyakorlati felhasználására, az ügyfél igényeinek leírását és az értékajánlatot. Ennek az útvonalnak a keretei között 2023. április 25– ig lehet jelentkezni.

Minden projekt az innovációs és technológiai szint, a piaci potenciál, a megvalósíthatóság és a működési kapacitás, valamint az űrből nyert adatok felhasználása szempontjából lesz értékelve. Valamennyi útvonal nyertesei meghívást kapnak 2023. június 1-jén az EUSPA Vállalkozói Napra, ahol lehetőségük lesz bemutatni megoldásaikat a verseny zsűrijének és a meghívott vendégeknek.

A részletes részvételi feltételek, a jelentkezési határidők és a jelentkezési lapok a szervező honlapján érhetők el: https://www.euspa.europa.eu/myeuspacecompetition.

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés