Connect with us
Hirdetés

technokrata

10 magyar női startup az EWA 2022-es európai programjában

ewa

Startup

10 magyar női startup az EWA 2022-es európai programjában

10 magyar női startup az EWA 2022-es európai programjában

Az EIT Food és a Pozi.io elindította az Empowering Women in Agrifood programot az agrár-élelmiszeriparban tevékenykedő magyar női vállalkozók számára.

A jelentkezők közül végül tíz vállalkozás került az európai programba. Az EIT Foodot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szerve támogatja. 10 női vállalkozó egy 5 hónapos pre-inkubációs programon vesz részt, amelyben az agrár-élelmiszeripari ágazat sajátos kihívásaira való megoldások létrehozásához kapnak segítséget. Ez a program a női vállalkozókat támogatja vállalkozásuk fejlődésének korai szakaszában, általában még a cég megalapítása előtti szakaszban.

EWA Program először Magyarországon

A programsorozatot immáron harmadszor meghirdető EIT-food eddig 8 európai országban több mint 250 pályázatot gyűjtött össze. A harmadik szezonban további 11 országra kiterjesztett EWA immáron Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Horvátország, Törökország és Portugália női agrár vállalkozóinak is lehetőséget kínál a fejlődésre.

A múlt héten online lezajlott “matchmaking” programon 10 vállalkozó és 10 mentor ismerkedett meg egymással, ezzel hivatalosan is elindult az Empowering Women in Agrifood projekt Magyarországon. A programon részt vett Aleksandra Bara is az EIT Food North-East részéről, aki üdvözölte a közönséget és röviden bemutatta az EIT Food kezdeményezést.

A program networkinggel és Müller Tamás (Pozi.io) bevezető előadásával kezdődött az EWA programról és arról, hogy mit jelent a mentorálás és hogyan segít a vállalkozóknak. A programba jelentkezett hölgyek közül van olyan, aki Írországból települt haza, mert a földrajzi adottságok itt a legjobbak számára a sáfránytermesztésre, tervei szerint a megtermelt gyógynövény hasznos tulajdonságait széles körben kívánja megismertetni.

Szintén izgalmas kérdés, hogy a nagyvárosi gombatermelés lesz a magyarok új hobbija, mindenesetre az egyik pályázó kutatásai szerint van jövője a nagyvárosi kertek mellett az a könnyen megtermelhető élelmiszer előállításnak. Helyet kapott a 10 legjobb között több újrahasznosítási projekt is, amelyek közül a beltéri komposztálás, vagy a biointenzív kertészet is a környezetterhelés csökkentését, a vegyszer és műtrágya mentes megoldások mellett száll síkra.

Különösen érdekes, hogy a hagyományos alapanyagok felhasználását is újragondoló vállalkozás miként készít a borecetből szuper egészséges üdítőitalokat, vagy hogy milyen milyen lesz a jövő egészséges “smoothie-ja” laktóz és minden mentes, finom és tápláló. A POZI.io által szervezett mentorok és a csapatok találkozóján a vállalkozások többsége megtalálta a neki szükséges segítőt, aki az elkövetkező hónapokban a tematikusan összeállított programban végigvezeti.

A program záróeseményén novemberben a csapatok számot adnak majd az előre haladásukról és remélhetőleg hamarosan új női vállalkozásokkal bővül a hazai mezőgazdasági startupok köre.

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés