Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan erősíthető a lengyel-magyar innovációs ökoszisztéma?

design terminal

Startup

Hogyan erősíthető a lengyel-magyar innovációs ökoszisztéma?

Hogyan erősíthető a lengyel-magyar innovációs ökoszisztéma?

100 lengyel és magyar céget kérdezett meg a témában a Design Terminal a Wacław Felczak Alapítvánnyal közös tanulmányában, melyből kiderült: a startupok kölcsönösen nyitottak a másik országban való terjeszkedésre.

Ehhez azonban olyan kihívásokkal kell megküzdeniük, mint például a kapcsolatépítés és a tudásmegosztás problémája.

Közös tanulmányban összegezte a Design Terminal (DT) és a Wacław Felczak Alapítvány (WFA) a magyar és lengyel innovációs ökoszisztéma legfontosabb kihívásait, problémáit és az ezekre adható válaszmegoldásokat.

A kiadvány arra is javaslatot tesz, hogy a startup szektor szereplőinek tevékenységét és együttműködését mely pontokan és hogyan lehet elősegíteni. A projekt hosszú távú célja, hogy a DT segítségével a WFA egyfajta hídszerepet tölthessen be a jövőben a két ország ökoszisztémája között.

„Az alapítványunk szeretne gyújtópont és lehetőség lenni, egy olyan találkozóhely, amelyet megnyitunk a startupok számára

– mondta el Deák Gábor, a WFA felügyelőbizottsági tagja a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón.

A kutatásban részt vevő 100 startup négy fő témában fogalmazott meg kihívásokat. A kapcsolatépítés mellett a finanszírozás, vagyis a potenciális befektetők megismerése és elérése, továbbá a tehetségek megtalálása és a jó csapat összeállítása, valamint a tudásmegosztás sem egyszerű feladat számukra.

A nemzetközi terjeszkedés mindannyiuk számára kiemelt fontosságú, így a DT és a WFA további együttműködési lehetősége elsősorban ebben rejlik. A startup szereplők kölcsönösen érdeklődők és nyitottak a másik országgal való kapcsolat és kooperáció irányába.

Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője kiemelte: az eredmények azt mutatják, hogy azon magyar és a lengyel cégek számára, akik a másik országban szeretnének terjeszkedni, a legfontosabb, hogy országspecifikus kérdésekben tudjanak kihez bizalommal fordulni.

„Most kezdjük el kidolgozni az operatív tervet. Megnézzük, hogy közvetítő közegként az alapítvány hogyan értéket teremteni.”

A megoldási javaslatok között fontos elem a kapcsolatépítés támogatása külső szereplőkkel. Emellett egy olyan platform és adatbázis létrehozását is szorgalmazza a tanulmány, amely összeköti a startupokat a potenciális tehetségekkel.

Harmadik pontként pedig egy olyan „információs csomagotösszeállítását javasolja a DT a magyar – lengyel alapvető piaci tudnivalókról, amely csökkenti a kihívások egyikeként megjelölt információhiányt és egyúttal ösztönzőleg bemutatja a már megvalósult sikeres együttműködéseket és azok potenciális előnyeit.

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés