Connect with us

technokrata

Interjú Elon Muskkal, a Tesla-tulaj világsztárral!

Startup

Interjú Elon Muskkal, a Tesla-tulaj világsztárral!

Az InsiderBlog interjút készített a Tesla Motors atyjával.

Európában a döntéshozatali mechanizmusok átláthatóbbak és gyorsabbak mint az USA-ban, ám a startupperek közt szerinte ritkaságszámba megy az elhivatott, mindent kockára tenni kész vállalkozó – nyilatkozta az IndiderBlog.hu portálnak Elon Musk, a PayPal, a Tesla és a SpaceX cégeket is megálmodó startup világsztár.

Elon Musk az Insiderblog.hu külsős támogató kollégájának, a magyar startup ököszisztéma egyik jeles képviselőjének adott interjút, mivel üzleti ügyekről is szó volt kettejük közt, tudósítónk inkognitót kért. Tudósítónkon keresztül részt vettünk a Tesla Motors által szervezett 2013.október 21-i exkluzív rendezvényén, melyen megjelent Elon Musk is. A Tesla vásárlókon túl a sajtó részéről is nagy érdeklődés volt (még a Wired magazin is küldött tudósítót), s többek között az alábbi kérdésekre válaszolt a „ startup világsztár” Elon Musk.

elon-musk

Insiderblog: Szerinted a nemzetközi startup trendek-tendenciák merre mutatnak?

Elon Musk: Mindenki a könnyű pénz felé megy, és főleg azt az üzletet keresi, ahol kicsik a belépési küszöbök. És persze ahol megfelelő designnal és marketinggel minden megoldható. Ezen múlik miden, egyre több startup sikerének ez a kulcsa. Sajnos viszont a nehezebben megoldható problémákra, például az űrutazásra vagy a látványos közlekedési fejlesztésekre, amelyek egész iparágakat forradalmasítanak, egyszerűen nincsen megfelelő forrás és kitartás. Ha találkozom velük, mindig bátorítom az internet-milliárdosokat, hogy fektessenek be ezeknek a problémáknak a megoldásába is.

InsiderBlog: Érzékeljük Közép-Európában is, hogy az applikáció fejlesztések előbb-utóbb kipukkannak és a kockázati tőkések kockázatvállalási hajlandósága változik. Mit keresnek a kinti VC-k?

Elon Musk: Szerintem sokkal több múlik az emberen, mint eddig. Ma már nagyon nehéz újat hozni az app/internet bizniszbe. Ritkaságszámba megy viszont az elhivatott, mindent kockára tenni kész vállalkozó. Olyanra gondolok, aki valóban mindenét hajlandó feltenni őrültnek tűnő céljaiért.

InsiderBlog: Európának szerinted van-e esélye Startup fronton?

Elon Musk: Természetesen, nagyon nagy tehetségek vannak itt, a döntéshozatali mechanizmusok pedig átláthatóbbak és gyorsabbak mint az Egyesült Államokban. (Hm, ez nem semmi! Mi nem így tudtuk – a szerk.)

InsiderBlog: Igen? Szerintünk azért itt Európában vannak gondok bőven…

Elon Musk: Persze, a heterogén piac az egyik legnagyobb probléma itt Európában, de ez áthidalható, ha valóban az alapszükségletek megváltoztatásával akarsz foglalkozni, mert abban minden ember ugyanúgy érdekelt.

elon-musk-3

InsiderBlog: Hogyan kezdted a pályádat? Mármint olyan értelemben, hogy kockázatvállalási hajlandóságod kezdetben kisebb vagy nagyobb volt?

Elon Musk: Internetes startupokkal kezdtem, persze. Ha csak az utóbbi éveket nézem, akkor is kétszer voltam csődben… Szerinted milyen a kockázatvállaló képességem? 🙂

InsiderBlog: Ismersz esetleg Magyarországról indult startupokat? Tudsz róluk valamit?

Elon Musk: Sajnos szinte semmit.

InsiderBlog: Segítünk: a LogMeIn vagy a Prezi megvan?

Elon Musk: Ja-ja, persze, a LogMeInt egy ideig használtuk. Az magyar? Na ne mond!? Tényleg?

elon-musk-friend

InsiderBlog: Mit tanácsolsz egy ilyen kis ország startuppereinek? Ők hogyan juthatnak ki a nemzetközi piacra szerinted?

Elon Musk: Pár szóban össze tudom foglalni: jó ötlet, finanszírozás, prototípus megléte, és persze sok-sok-sok vízió. Valamint munka, munka és megint csak munka.

InsiderBlog: Mi hiányzik szerinted most a kezdő vállalkozókból?

Elon Musk: A kitartás, a kockázatvállalási kedv és sajnos a hajlandóság.

Forrás: InsiderBlog



Szólj hozzá!

További Startup

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés