Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elhárult az utolsó akadály is a drónos permetezés elől

Digitális oktatás

Elhárult az utolsó akadály is a drónos permetezés elől

Elhárult az utolsó akadály is a drónos permetezés elől

Indulnak az első tanfolyamok

Megjelent Magyarországon a képzés, amit már nagyon vártak a gazdák

Mérföldkő a mezőgazdasági drónhasználatban: az ABZ Drone képzésének elvégzésével már teljesíthetők a törvényi feltételek

Meghatározó állomáshoz érkezett a hazai speciális drónozás: 2022-ben Magyarországon először indult növényvédelmi drónpilóta képzés az ABZ Drone Kft-nél, mostantól pedig a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam is megtalálható a cég portfóliójában. Ez azért jelentős változás, mert ezzel a drónos permetezés elterjedéséhez minden feltétel adottá vált. Fontos, hogy törvényesen csak a hatósági igazolvány birtokában végezhető drónos permetezés. A hatósági igazolvány megszerzéséhez – hasonlóan az autóvezetéshez – sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát kell teljesíteni. A vizsgára felkészítő első képzést már februárban elindítja az ABZ Drone.

Minden szükséges engedélyt megszerzett az ABZ Drone az első hazai akkreditált tanfolyam elindításához, amely a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére készít fel. Ez hatalmas előrelépésnek számít, mivel a hatósági dokumentum megléte a drónos permetezés egyik alapvető törvényi feltétele.

A napokban megszerzett engedélyek birtokában az ABZ Drone lett Magyarországon az egyetlen olyan akkreditált képzőhely, ahol minden egy intézményben megtalálható, ami a mezőgazdasági drónozáshoz szükséges: szakmai képzés, speciális célra használt drónok, szoftverek, szolgáltatás, szerviz háttér, jogszabályi ügyintézés.

Magyarország a régióban az első olyan ország, amely az Európai Unió irányelve alapján megteremtette a drónok irányításának törvényi feltételeit és már az uniós szabályoknak megfelelő képzéseket is indított.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022. AM rendelet szigorúan szabályozza a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit. Drónos permetezést csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában.

Keczer Máté, az ABZ Drone ügyvezető helyettese a szabályozás részleteiről elmondta: kizárólag a Nébih által nyilvántartásba vett személyek végezhetnek drónos növényvédőszer-kijuttatást. Ahhoz, hogy valaki felvételt kapjon a Nébih nyilvántartásába, a törvény szerint két képzést kell elvégeznie:

  • A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges képzést,
  • és a növényvédelmi drónpilóta szakképzést.

A növényvédelmi drónpilóta szakképzést 2022 óta rendszeresen kínálja az ABZ Drone, ám ennek a képzésnek az elvégzése önmagában még nem elegendő a törvény alapján. Így azoknak is kötelező az újonnan induló tanfolyam elvégzése és a hatósági igazolvány megszerzése, akik már a növényvédelmi drónpilóta képzést elvégezték.

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam időtartama 76 óra: 60 óra az elméleti és 16 óra a gyakorlati képzés ideje. A tanfolyam résztvevői ismereteket kapnak

  • a jogszabályi háttérről,
  • az UAS rendszerek üzemben tartásáról,
  • UAS rendszerek általános ismeretéről,
  • az emberi tényezőkről,
  • illetve a modulok között találhatók a meteorológiai ismeretek és a repülési gyakorlat is.

Az igazolvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamra a jelentkezés feltétele az A/2 kompetencia tanúsítvány megléte. Azok számára, akik még nem rendelkeznek ezen drónirányítói képesítéssel, elsőként az A1/A3, majd az erre épülő A2 tanúsítványt szükséges megszerezni.

A speciális drónok irányításához szükséges szakképzés egyben jó befektetés is, mivel a jövőben jelentősen nő a drónpilóták iránti igény. A mezőgazdaság szereplői, a gazdák nyitottak a drónos permetezésre, amelynek törvényi feltételeinek teljesüléséhez már minden adott. Magyarország jelentős előnyre tett szert a drónpilóta képzésben, mivel a környező országok még nem rendelkeznek az uniós szabályoknak megfelelő képzésekkel.

Keczer Máté kiemelte: A dróntechnológiába egyértelműen megéri beruházni, ugyanis mind szolgáltatási-, mind a saját célú felhasználás esetén gyorsan megtérülő befektetésről beszélhetünk. A permetező drónok használatával redukálható a vízfelhasználás, kevesebb növényvédő szer felhasználására van szükség (foltkezelés), elkerülhető a taposási kár, valamint lehetővé válik a nehezen megközelíthető, vagy felázott talajú területek kezelése.

Ráadásul nem csak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban. A technológia integrálásában jelentős szerepet töltenek be azok az innovatív növényvédőszer-gyártó és/vagy forgalmazó cégek, melyek már a tavalyi évben elkezdték a növényvédő szerek engedélyezéséhez szükséges drónokkal végzett GEP hatékonysági vizsgálatokat, szem előtt tartva a gazdák érdekeit.

„A gazdák mellett azoknak is ajánlom a drónpilóta képzéseket, akik egy most kialakuló, merőben új, ám biztosan hosszútávon piacképes szakmát szeretnének elsajátítani. A drónpilóták iránti kereslet rövid időn belül ugrásszerűen nő, és ahogy említettem, jelenleg óriási versenyelőnyt élvez Magyarország ezen a területen”

– hangsúlyozta Keczer Máté.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés