Connect with us

technokrata

Komoly adatvédelmi kockázatokkal jár az online társkeresés

doxolás

Adatvédelem

Komoly adatvédelmi kockázatokkal jár az online társkeresés

Kép: RallyNews

Komoly adatvédelmi kockázatokkal jár az online társkeresés

Minden hatodik felhasználót doxoltak már kapcsolatkeresés közben

Az elmúlt néhány évtized során gyors elmozdulás volt megfigyelhető a mindennapi gyakorlatok, többek között a társkeresés digitalizálásának irányába.

Egyes országokban a társkereső appok a legnépszerűbb találkozási formává váltak, miközben a modern párok már el sem tudják képzelni az egymás közötti kommunikációt a közösségi média nélkül. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: a szerelem digitális világba való átkerülésével párhuzamosan a személyes adatok gyűjtése és nyilvános közzététele (más néven a „doxolás”) komoly aggállyá vált. A Kaspersky csapata által készített felmérés az online társkeresés során a felhasználókra leselkedő főbb veszélyeket és a félelmeiket tárja fel. A felmérés eredményei alapján a vállalat szakemberei megállapították, hogy minden hatodik felhasználót doxoltak már az online társkeresés során.

A közösségi hálózatok és a társkereső appok terjedésével párhuzamosan a kommunikáció is könnyebb, gyorsabb és sokkal kényelmesebb lett. A Kaspersky kutatásában ugyanakkor a válaszadók fele (54%-a) úgy nyilatkozott, hogy a társkereső appok megkönnyítették számára a randizást, 55%-a pedig arról számolt be, hogy fél attól, hogy az online megismert személy zaklatni fogja őt, ami a doxolás egyik következménye.

A túl sok személyes adat megosztása a randiappokban és a közösségi médiában komoly problémákhoz vezethet a jövőben. A felhasználók rengeteg helyen otthagyják személyes adataik nyomait az online térben, amelyeket aztán a doxolók „össze tudnak szedegetni”, és az előnyükre tudják felhasználni. Az a tény, hogy a doxolók hozzáférnek a célpont lakcíméhez, a munkahelye címéhez, a nevéhez, a telefonszámához stb., növeli annak a kockázatát, hogy a fenyegetések az online világból a fizikai világba is átkerüljenek. Minden hatodik válaszadó (16%) például úgy nyilatkozott, hogy esett már doxolás áldozatául. Mi több, a válaszadók között voltak olyanok is (11%), akiket doxoltak már az online társkeresés során, de mivel nem voltak tisztában a „doxolás” fogalmával, így nem is tudták, hogy doxolás áldozatául estek.

A kutatás az online társkeresés során a felhasználókra leselkedő adatvédelmi fenyegetéseket is részletesebben ismerteti. A megkérdezettek 40%-a arról számolt be, hogy az online beszélgetés során a partnere a belegyezése nélkül osztott meg képernyőfotót a beszélgetésükről, online fellelt személyes információkkal fenyegette őt, kiszivárogtatta az intim fotóit, vagy a való életben zaklatta őt, ami ugyancsak a doxolás egyenes következménye. A legelterjedtebb probléma azonban a kiberzaklatás – a válaszadók 17%-a mondta azt, hogy zaklatta őt a közösségi médiában egy olyan személy, akivel nem matcheltek.

Megtörtént már Önnel az alábbiak valamelyike?
Valaki, akivel nem matcheltem, zaklatott a közösségi médiában 17%
Valaki, akivel matcheltem, nyilvánosan megosztotta a beszélgetéseink képernyőfotóit 12%
Valaki, akivel matcheltem, rákeresett a személyes adataimra, és azzal fenyegetett, hogy felhasználja őket arra, hogy ártson nekem 10%
Valaki, akivel nem matcheltem, zaklatott a való életben 9%
Valaki, akivel matcheltem, megosztotta online az intim fotóim 8%
Nem, a fentiek közül egyik sem 60%

Az online társkeresés során a válaszadókra leselkedő fenyegetések

„A közösségi média és a különféle alkalmazások valóban sokkal könnyebbé tették számunkra a társkeresést. Bárki megtalálhatja élete szerelmét online, de sajnos ott vannak a botok és a csalók is, akik prédára lesnek a társkereső platformokon. Ezért aztán az online kommunikáció során sem szabad megfeledkeznünk a digitális adatvédelem alapszabályairól. A biztonságos online társkereséshez mindenkinek azt ajánlom, hogy ne osszon meg egyedi azonosításra alkalmas személyes információkat, például telefonszámot, tartózkodási helyet, lakcímet vagy a munkahely címét, stb. A fenyegetések e korai szakaszban való megelőzésével félelem nélkül élvezhető az online társkeresés”

– fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan változtathatják meg a technológiák a társkeresést és a kapcsolatokat, kövesse ezt a linket.

Nézze meg a Kaspersky adatvédelmi szakértői és az Endtab.org által közösen kidolgozott ingyenes „Doxolás: veszélyek és megelőzés” című tanfolyamot, hogy megismerje a doxolás módjait és azt, hogy miként csökkenthető a személyes információk ellopásának kockázata.

A Kaspersky az alábbiakat javasolja a személyes adatok megóvásához:

  • Kezelje felelősen a személyes online adatokat, használja a Kaspersky következő ellenőrző listáját, és kövesse az abban található tippeket: „Definitive Checklist: how to protect your data online” 
  • Mindig ellenőrizze a jogosultság-beállításokat az Ön által használt alkalmazásokban, hogy minimálisra csökkenjen a lehetősége annak, hogy az adatait az Ön tudta nélkül harmadik felekkel – és még másokkal is – megosszák, vagy hogy azokat harmadik felek tárolják.
  • Használjon kéttényezős hitelesítést. Ne feledje, hogy biztonságosabb egy egyszeri kódokat generáló alkalmazást használni, mint a második tényezőt SMS-ben megkapni. Ha növelni akarja a biztonságot, ruházzon be egy hardveres 2FA kulcsba.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Password Managert, amellyel egyedi, biztonságos jelszót generálhat minden fiókhoz, és álljon ellen annak a kísértésnek, hogy mindig mindenhez ugyanazt a jelszót használja.
  • Ha tudni akarja, hogy feltörték-e valamelyik jelszót, amelyet az online fiókjaihoz való hozzáférésre használ, használjon egy olyan eszközt, mint a Kaspersky Security Cloud. A megoldás fiókellenőrző funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára annak ellenőrzését, hogy nem szivárogtak-e ki az adataik. Kiszivárgás észlelésekor a Kaspersky Security Cloud információkat szolgáltat azokról az adatkategóriákról, amelyek esetleg nyilvánosan hozzáférhetők, így az érintett felhasználó megteheti a megfelelő intézkedéseket.
  • Mindig gondoljon arra, hogyan értelmezhetik, illetve használhatják fel más felhasználók az Ön által online megosztott tartalmakat.

További Adatvédelem

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu