Connect with us

technokrata

Az egyik legnagyobb olajcéget brutális hackertámadás érte

Zerox

Adatvédelem

Az egyik legnagyobb olajcéget brutális hackertámadás érte

Az egyik legnagyobb olajcéget brutális hackertámadás érte

A ZeroX nevű hackercsoport még 2020-ban tört be a szaúdi Aramaco renszerébe, ahonnan rengeteg érzékeny adatot loptak el.

Kibertámadás érte a világ egyik legnagyobb olajvállalatát, a szaúdi Aramacót – számolt be róla a Bleeping Computer. A támadást a ZeroX nevű hackercsoport vállalta magára, amelynek tagjai körülbelül 1 TB adatot loptak ki a cégből. Ezt most a sötét weben akarják értékesíteni.

A hackerek állítása szerint egy nulladik napi sebezhetőséget használtak ki arra, hogy bejussanak az Aramaco rendszerébe. A vállalat hálózatához és szervereihez még valamikor 2020-ban fértek hozzá, de az adatokat csak most próbálják meg eladni.

Az Aramaco elismerte, hogy valóban adatokat loptak a hackerek, ám a cég állítja, hogy ezek nem az ő hálózatukból, hanem egy harmadik féltől származnak. A szóvivő hozzátette, a támadás nem befolyásolta a vállalat működését, amelynek rendszereit egyébként komoly kiberbiztonsági védelemmel látták el.

A lap szerint bár az Aramaco kommunikációja azt sugallja, nem történt komoly incidens, az ellopott adatbázisban 14 254 munkavállaló személyes adatai, számlák és szerződések másolatai, a csővezetékekkel és az ügyfelekkel kapcsolatos információk, valamint a kiberbiztonsággal kapcsolatos számos adat is megtalálható.

Az 1 TB-nyi adatot a ZeroX nagyjából 5 millió dollárért, vagyis körülbelül 1,5 milliárd forintért árulja, de azt ígérik, 15 milliárd forintnyi dollárért hajlandók az egész adatbázist törölni.

Forrás: HVG

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu