Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Nvidia is bezárja kapuit oroszországban

nvidia

E-gazdaság

Az Nvidia is bezárja kapuit oroszországban

Az Nvidia is bezárja kapuit oroszországban

A grafikus csipjeiről ismert amerikai cég ugyan már március óta nem forgalmaz az orosz piacon, de az irodák bezárására csak most kerül sor.

A kaliforniai központtal működő Nvidia hét elején közölte, hogy végleg felszámolja eddig még meglévő tevékenységét Oroszországban. Miután a cég az ukrajnai invázióval összefüggésben idén márciusban felhagyott termékei forgalmazásával, így a mostani bejelentés már csak a helyi irodák bezárását jelenti.

A vállalat a két intézkedés között eltelt hosszabb időt azzal magyarázta, hogy ezzel is igyekeztek támogatni a helyi alkalmazottakat és családjaikat. A fiókok felszámolása után sem feltétlenül kell elbúcsúzni az érintetteknek a cégtől, hiszen a gyártó vállalta, hogy továbbra is foglalkoztatja őket, amennyiben meg tudják oldani a más országba költözést. (Ez a Kreml mozgósítását követően egyébként már meglehetősen nehéz feladat lehet.)

A hírek szerint az Nvidia legalább 300 fős gárdával rendelkezett Oroszországban a háború kirobbanása előtt, az aktuális létszám pedig legalább 200-ra tehető. Azoknak az alkalmazottaknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak máshová költözni, a vállalat végkielégítést fizet.

Ahogy más technológiai vállalatokat, úgy az Nvidiát is visszahúzta a háború és az azzal kapcsolatban kivetett szankciók. Az idei első negyedéves üzleti jelentéskor a cég pénzügyi igazgatója ezek és a kínai Covid-lezárások együttes negatív hatását 500 millió dollárra becsülte.

Időközben az amerikai gyártó üzleti lehetőségei csak tovább szűkültek azzal, hogy a Biden-kormányzat néhány hete jelentett be újabb kereskedelmi szigorításokat. Ezek az USA-ban készülő fejlett grafikus csipek és egyéb technológiák hozzáférését igyekszik megakadályozni olyan nem baráti hatalmak esetében, mint amilyennek Kína és Oroszország minősül.

Nyet

Oroszország február végi agresszióját követően a nyugati szankciók hatására, illetve saját elhatározásból számos informatikai és távközlési cég döntött régiós jelenlétének felfüggesztéséről, vagy éppen teljes felszámolásáról. Utóbbi utat választotta a Deutsche Telekom is még március végén, ám ahogy később kiderült, a szakítás nem feltétlenül megy zökkenőmentesen. Egy másik német óriás, az SAP április végén hozta meg a döntést a 30 éve üzemelő orosz leányvállalat bezárásáról.

A nyár folyamán csak tovább nőtt a kivonulók tábora. A nagyobb technológiai vállalatok közül például az amerikai Cisco és a francia Schneider Electric vezetősége sem látott más lehetőséget, mint a helyi operáció végleges felszámolását. Augusztus végén pedig többek között a Logitech, a Nokia, az Ericsson és a Dell neve került fel az Oroszországgal szakítók egyre hosszabb listájára.

Forrás: Bitport

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés