Connect with us

Hirdetés

technokrata

Globálissá vált az információs technológiai ipar munkaerőpiaca

E-gazdaság

Globálissá vált az információs technológiai ipar munkaerőpiaca

Globálissá vált az információs technológiai ipar munkaerőpiaca

A koronavírus-világjárvány az információs technológiai ipar számára a cégek szolgáltatásainak és belső munkafolyamatainak digitálisra váltását, az e-kereskedelem rekordjellegű fellendülését és a piaci igények drasztikus növekedését hozta el. A szektor a kihívásokat elsősorban a munkaerő globálissá válásával kezeli: a magyar piacon is megjelentek a hatalmas fizetéseket kínáló nyugat-európai és tengerentúli cégek, amelyek a globális távmunkának köszönhetően akár 2,7 százalékos átlagnövekedést is tapasztalhatnak a termelésben. Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezető igazgatója elemzésében rámutat: az időeltolódás, az eltérő munkakultúra, az elszigetelődés azért okozhat meglepetéseket a magyar munkavállalóknak.

A Gartner elemzése szerint az év végére a szellemi tevékenységet végző munkavállalók 51 százaléka fog otthonról dolgozni világszerte – a 2019-es 27 százalékhoz képest. A távolról dolgozók a világ alkalmazottainak 32 százalékát teszik majd ki az év végére, a pandémia előtti 17 százalékhoz képest.

A pandémia okozta drámai gyorsaságú digitalizáció a távmunka forradalmát és az információs technológiai szektor munkaerejének globalizálódását is elhozta. A tehetséges munkaerő hiányának enyhítése érdekében hatalmas tőkével és erőforrásokkal jelentek meg a közép-kelet európai munkaerőpiacon azok a nyugat-európai és tengerentúli cégek is, amelyek korábban bizalmatlanul álltak a távmunkához

– számol be tapasztalatairól Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezető igazgatója.

A cég évek óta partnere különböző méretű amerikai cégeknek, startup-tól a Fortune 500 méretig. Borzák Péter hozzáteszi: a csábítóan kimagasló fizetés mellé azonban sok hátrány is társulhat. A globálissá váló távmunka az emberi kapcsolatok és a kötetlen kapcsolatépítés lehetőségének hiánya miatt hosszú távon növeli az elszigetelődés és a kiégés kockázatát.

Az egyik legnagyobb kihívás az időeltolódás. A tengerentúlhoz képest legalább 6 órás időeltolódáshoz hozzáadódik, hogy az Egyesült Államokon belül is több távoli pozíció van, így nem ritka az akár 8 órás eltérés egy-egy csapaton belül. Ezt az amerikai cégek általában csúsztatott törzsidő alkalmazásával igyekeznek ellensúlyozni, így az európai alkalmazottaknak a 9-17 helyett 11-19 a törzsidő. Ám ez a plusz értekezletekkel kiegészítve akár 21-22 óráig is eltart. A munkakultúra, a felmondási idő és a szabadságolások menete is teljesen eltér a magyar munkavállalók által megszokottól, így sokaknak meglepetést jelenthet

– összegez Borzák Péter.

Az összkép mégis rendkívül pozitív: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiac globalizálódásával mindenki nyer. A tendencia a pandémia enyhülésével nemhogy csökkenni, de a megszerzett tapasztalatok, a kialakult bizalom és a bevált rutinok mellett stabilizálódni fog. A stanfordi egyetem professzora, Nicholas Bloom friss, úttörő tanulmánya szerint heti egy home office esetében már 13 százalékos produktivitásjavulás mérhető, a cégek pedig a távmunkának köszönhetően akár 2,7 százalékos átlagnövekedést is tapasztalhatnak a termelésben.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés