Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft, Nvidia – Game Over

Smart home

Microsoft, Nvidia – Game Over

Lejárt a PC-s játékok ideje?

Majdnem pontosan három éve írtunk arról a kezdeményezésről, ami a PC-s játékokat hivatott megmenteni. Ismeretes, hogy a konzolos kikapcsolódás népszerűségének előretörése miatt oda jutott az asztali számítógépen futó játékok piaca, hogy pusztán PC-s fejlesztésből a kiadók ma már nem, vagy csak nehezen tudnak megélni. A konzolok nyílt fenyegetést jelentenek a PC-s játékiparra, néhány éve már a bevételeket tekintve is nagyobb súlyt képviselnek. Ha a trend tovább folytatódik, akkor azt igen kellemetlen élményként fogja számos, az asztali számítógépek fejlesztésében, gyártásában érdekelt cég megtapasztalni: a felhasználók nem fogják igényelni a még gyorsabb processzorokat, videokártyákat, még több memóriát. Ezt írtuk néhány éve, és igazunk lett, bár ma már elsősorban nem is a konzolok, hanem inkább az egyre brutálisabb teljesítményt felvonultató okostelefonok jelentenek veszélyt a PC-s játékokra.

Összefogásra volt szükség, és ezt felismerték az ipar jeles képviselői. Ennek következményeként 2008 februárjában bejelentették a PC Gaming Alliance megalakulását – többek között az AMD/Ati, az Nvidia, az Intel, a Microsoft, az Acer, a Dell és még több más, nagynevű vállalat közreműködésével. A PCGA nonprofit szervezetként működik, feladata pedig a PC-s játékok marketingjének összehangolása. Emellett a tagok számára olyan fórumot biztosít, ahol átadhatják egymásnak a PC-s piacot nyomasztó terhekről (mint amilyen a hardverkövetelmények vagy a kalózkodás) szerzett tapasztalataikat – írtuk három éve.

Úgy tűnik, eddig tartott a nagy lendület. A Microsoft és az Nvidia ugyanis pár napja kijelentette, hogy kiszáll a PCGA-ból, részletesen nem tisztázott indokok miatt. A két vállalat motivációja azonban a trendeket figyelemmel követők számára egyértelmű lehet: a mobilplatformok terjedésével mindkét vállalatnak át kell fókuszálnia erőforrásait. Az Nvidia a Tegrában látta meg túlélésének, sőt, fellendülésének kulcsát, miközben Redmond a Windows Phone 7 révén reménykedik bevételei emelkedésében.

A PCGA jövője egyelőre kérdéses. Ugyan a fentieken túl továbbra is olyan nevek állnak mögötte, mint a Logitech és a Corsair Memory, de két ekkora támogató nélkül kétségtelenül nehezebbé válik a szervezet működése, annak sikeressége. Pedig a PCGA bukásával a PC-s játékpiac is bukhat, nem is kicsit – ez pedig meg fogja ölni a diszkrét grafikus vezérlők piacát.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés