Connect with us

technokrata

10 Gbps – a leggyorsabb adatátviteli csatlakozó

Smart home

10 Gbps – a leggyorsabb adatátviteli csatlakozó

Megérkezett az Intel Thunderbolt technológia, ami egyszerre egy vezetéken képes nagysebességű adatátvitelre és HD videójel továbbítására.

A korábban „Light Peak” kódnév alatt futó Thunderbolt technológia célja a különféle eszközök összekapcsolásának leegyszerűsítése, a multimédiás tartalmak másolásának felgyorsítása. A nagysebességű adat- és HD videó kapcsolatok egyetlen kábelbe való kombinálása kulcsfontosságú. A Thunderbolt technológia két kommunikációs protokoll, a PCI Express és a DisplayPort segítségével éri ezt el. A PCI Express felület szinte bármilyen eszközhöz hozzákapcsolható, míg a DisplayPort 1080p-nél is nagyobb felbontású kijelzőket és akár nyolccsatornás hangot is képes kiszolgálni. A technológia teljes mértékben kompatibilis a jelenleg elterjedt DisplayPort monitorokkal és adapterekkel. Minden Thunderbolt technológiára épülő eszköz azonos kapcsolófelülettel rendelkezik, így a felhasználók egyszerűen egymás után, elektromos vagy optikai kábelekkel kapcsolhatják össze eszközeiket.

intel_thunderbolt_macbook_pro_apple

Intel Thunderbolt csatlakozó a legújabb Apple laptopon

A Thunderbolt technológia arra hivatott, hogy a nagyfelbontású videotartalmak készítőinek igényeit maximálisan kielégítse. A videók szerkesztésével foglalkozók megengedhetik maguknak a nagy sávszélességű audio- és videorögzítő, valamint –keverő eszközök használatát, miközben alacsony késleltetéshez és nagypontosságú szinkronizációhoz jutnak a valós idejű szerkesztés közben.

intel_thunderbolt_teljesitmeny_grafikonA 10 Gbps átviteli sebesség lehetővé teszi a nagyobb méretű médiafájlok gyorsabb átvitelét, így kevesebbet kell várni videót lejátszásánál vagy szerkesztésénél. Az adatok eltárolása és visszaállítása is gyorsabban történik, így az archivált tartalmak elérése is gyorsul. A mobil számítógépek felhasználóinak is könnyebb lesz a dolga az által, hogy egyetlen vezeték segítségével bővíthetik laptopjaik adatátviteli és megjelenítési képességeit.

A Thunderbolt kiegészíti a meglévő I/O technológiákat, amiket az Intel továbbra is megtart/támogat. Az Intel vezérlőchipre épülő technológia olyan kis csatlakozót használ, amely kompatibilis a technológiát támogató mobil eszközökkel. Már számos cég elkötelezte magát a technológia mellett: Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise valamint a Western Digital. Több eszköz, számítógép, kijelző, adattároló, audio/video eszköz, kamera, dokkoló van készülőben.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin