Connect with us

Hirdetés

technokrata

MTA: nyári tábor magyar kutatópalántáknak

Smart home

MTA: nyári tábor magyar kutatópalántáknak

Nemzetközi színvonalú kutatások megismerésére várnak középiskolásokat – térítésmentes utazással, ellátással és szállással.

A diákoknak és Magyarországnak ugyanarra van szüksége: míg az előbbinek biztos megélhetési forrást, addig hazánknak stratégiai kitörési pontot jelenthetnek az innováció alapját adó természettudományok. A reálszakok népszerűsítése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) idén nyáron, immár harmadik alkalommal rendezi meg hagyományos nyári táborát, melynek során a kiválasztott 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákok huszonhárom, az intézetben folyó nemzetközi színvonalú kutatás valamelyikében vehetnek részt.

Az intézet nem titkolt célja, hogy ezzel is ösztönözze a diákok természettudományos pályaválasztását. A jelentkezők közül kiválasztott 20 hallgató a program szerint egy teljes munkahéten át bekapcsolódhat a multidiszciplináris intézetben folyó kutatások valamelyikébe, mérnöki ötleteket csenhet el az élővilágból a lepkék színképzését tanulmányozva, vagy éppen napelemes méréseket végezhet napszimulátoron. Az MFA által szervezett tudományos tábor különlegessége, hogy a diákok nem száraz rutinfeladatokat kapnak, hanem valódi kutatási eszközökkel, létező tudományos témákba kapcsolódhatnak be. Ezáltal megismerhetik, mi fán is terem a kutatói munka, miért érdemes ezt a pályát választaniuk.

„A természettudományok népszerűtlensége egyre aggasztóbb méreteket ölt, jóllehet ezek a szakmák kecsegtetnek a legjobb anyagi és elhelyezkedési lehetőségekkel, Magyarországnak pedig stratégiai kitörési pontot jelenthetnek az innovációban.” – fogalmazott Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója – „Intézetünk immár harmadik éve igyekszik alternatív módon, izgalmas kutatási lehetőségek bemutatásával felkelteni a 16-18 évesek érdeklődését a téma iránt. Hiszen az MTA MFA által koordinált Integrált Mikro/Nanorendszerek Technológiai Platform (IMNTP) 2009-es stratégiája szerint is a mérnök- és természettudományos képzést kell alapjaiban megreformálni, azok népszerűsítését már a középiskolában el kell kezdeni.”

A 2010. június 21. és 25. között megrendezett nyári táborban az idén még nem érettségiző diákok huszonhárom kutatási téma közül választhatnak. A jelentkezés során a tanulóknak először is ezeket kell áttanulmányozniuk, majd pályázatukban megfogalmazni, hogy kedvenc témáikban mi ragadta meg őket leginkább, mi mindent szeretnének kipróbálni, milyen fejlesztési ötleteik kerekedtek. Az MTA MFA Bíráló Bizottsága által így kiválasztott 20 fő, mentorok segítségével ismerkedhet meg a kutatási területekkel. Számukra az intézet térítésmentes utazást, ellátást és szállást is biztosít az intézmény területén.

A „Tanuljunk egymástól!” névre keresztelt táborba internetes pályázat útján jelentkezhetnek az érdeklődők 2010. május 31-ig, az ország, valamint a Kárpát-medence bármely magyar nyelvű gimnáziumából. A felkínált kutatási területek részletes tematikája a oldalon olvasható.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés