Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sikeres magyarok az Intel versenyen

Smart home

Sikeres magyarok az Intel versenyen

Egy második helyezést és egy különdíjat ért a hulladékhő pumpa.

2010. május 14-én a kaliforniai San Joséban kihirdették az Intel által támogatott 2010-es Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) győzteseit. Az idei díjazottak között szerepelt a két magyar fiatal is, akik közös projektjükkel egy második helyezést és egy különdíjat kaptak. Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált, ´Hulladékhő Pumpa´ nevű találmányukkal két rangos elismerést is begyűjtöttek. Team Project kategóriában második helyezést értek el, míg a China Association for Science and Technology (CAST) szervezet nevével fémjelzett külön kategória győztesei lettek.

A második helyezés kiemelt rangját az is jelzi, hogy Krisztináról és Dávidról elneveznek egy-egy Föld közeli kisbolygót. Különdíjként pedig idén augusztusban részt vehetnek a CAST fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén Kínában.

A két magyar tanuló ´Hulladékhő Pumpa´ projektje a számítógépek hőleadás problémájának megoldását tűzte ki céljául. Egy olyan teljesen önműködő rendszert mutattak be, amelynél a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosítják újra méghozzá környezetbarát módon. A megalkotott rendszer alkalmazásával két ventilátor üzemeltetését váltják ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, ill. a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő.

A 2010-es ISEF fődíjasa a texasi Amy Chyao lett, aki egy fényérzékenyítő anyagot, ún. fotoszenzibilizátort fejlesztett fotodinamikus terápiához (photodynamic therapy, PDT), amelyet rákos megbetegedésnél vetnek be. A kezelés alkalmazása során a kóros szöveteket pusztítják el úgy, hogy a fotoszenzibilizátort segítségével aktiválják a szükséges gyógyszereket. Ezzel a kutatási területtel Amy kapta az Intel társalapítója és korábbi elnök vezérigazgatója Gordon E. More tiszteletére idén létrehozott fődíjat.

Idén összesen 59 ország 1611 középiskolás korú diákja vett részt a világ legnagyobb fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén, az ISEF-en San Joséban. A díjak mellett további több mint 600 egyéb, ill. különdíjat is kiosztottak, amelyeket a tudományok iránt elkötelezett kormányzati, akadémiai szervezetek és vállalatok szponzoráltak.

„A világ számtalan szegletéből az idei ISEF-en résztvevő több mint 1600 diák megmutatta, hogy a tudomány és innováció terén rengeteg izgalmas dolgot tartogat számunkra a következő generáció.” – mondta Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója – „Remélem, hogy az itt jelen lévő középiskolások energiája és elkötelezettsége a matematika és más tudományok iránt az őket követő még fiatalabb generációt is inspirálja, hogy tovább fejlődhessen világunk.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés