Connect with us

Hirdetés

technokrata

144 petabyte a kamerában

Kütyük

144 petabyte a kamerában

Új Compact Flash szabvány a HD-s tartalmakat rögzíteni vágyók örömére.

A Compact Flash Association bejelentette a Compact Flash 5.0-s változatát, melynek legérdekesebb újítása az elképzelhetetlenül hatalmas elméleti tárterület. A 48 bites LBA módra való áttérés akár 144 petabyte (körülbelül 144 millió gigabyte) tárhelyellel bíró CF háttértároló létrehozását is lehetővé teszi, ami várhatóan egy darabig elég lesz a mozgó alkatrészek nélküli eszközök felhasználási területén. A jelenleg használt 4.1-es változat 28 bites címzése maximum 137 GB elérését biztosítja. Ez ugyan elég volt az évtized nagy részében, de mára, a HD-s tartalmak rögzítésének megjelenésével már szűkössé vált. Persze az elméleti maximum nem jelenti azt, hogy hamarosan 100 petabyte-os Compact Flash kártyákkal rohangálhatnánk – viszont utat nyit a terabyte-os tárolóeszközök világa felé.

Trim
Ahogy a NAND Flash chipekből álló SSD-knél, úgy a CF esetében is megjelenik a trim utasítás használatának lehetősége. Ez utóbbi a memóriaalapú adattárolás egyik rákfenéjét hivatott kiküszöbölni; nevezetesen azt, hogy az adott eszköz hosszas használata, adattal való megtöltése után belassul. A trim lehetővé teszi Windows 7 alatt, hogy az operációs rendszer fokozatosan tájékoztassa a háttértár vezérlőjét a meghajtó memóriacelláiból korábban törölt vagy érvénytelennek (invalid) minősített adatokról. Ennek révén automatikusan zajlik a drive teljesítményét optimálisan tartó karbantartás. Trim nélkül a vezérlő nem „tudja”, hogy melyik cella üres és melyik nem, ennek kiderítése érdekében pedig az operációs rendszerhez kell fordulnia.

További előnye az utasítás használatának a tároló élettartalmának megnövekedése. Szemben a mágneses adattárolásra épülő winchesterekkel, a memóriaalapú meghajtók által alkalmazott memóriacellák a gyakori írástól hajlamosak használhatatlanná válni. Annak érdekében, hogy egy drive-on ne csak mindig ugyanazok a cellák legyenek felülírva, a vezérlők igyekeznek elosztani a teljes területen az adatokat – így nem mindig ugyanaz a néhány cella kerül módosításra.

VPG
Visszatérve a CF ötödik generációjához, említést érdemel még a Video Performance Guarantee névre keresztelt séma, ami a kártyák és a különböző igényeket támasztó eszközök közötti kommunikációt javítja. A VPG profiloknak köszönhetően az eszközt befogadó digitális kamera attól függetlenül fogja megfelelően kezelni a kis tárolót, hogy arra ultranagy-felbontású videót rögzít éppen, vagy csupán fényképeket készít.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés