Connect with us

technokrata

Domainregisztráció: csak fényképpel, személyes találkozóval

Kütyük

Domainregisztráció: csak fényképpel, személyes találkozóval

Drákói szigor a visszaélések elkerülése végett.

„Diktálja csak a nevét!” – hangozhat nemsokára a domainregisztráció során a „kérés” a leendő domaintulajdonosnak. Hol máshol, mint Kínában találták ki a saját webcímhez való jutás megnehezítését. A helyi kormányzat úgy döntött, hogy hamarosan csak egy fénykép leadása és egy, az ISP-vel való személyes találkozás után lehet domaint regisztrálni. Az egyeztetés során előre rögzítenek olyan információkat, mint például a leendő site tartalma vagy a regisztráló személyes adatai.

A Kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium által közzétett szabályozás hivatalosan a pornográf tartalmak elleni kampány része. Nem hivatalosan viszont nagyobb ellenőrzést ad a hatóságok kezébe azzal, hogy kézzelfoghatóbb listát kapnak az egyes domainek regisztrálóiról. Így nem csak a felnőtteknek szánt weboldalak üzemeltetése lehetetlenülhet el teljesen, hanem minden olyan tartalom is könnyebben száműzhetővé válik az Internet kínai sarkából, amit a kommunista rezsim nemkívánatosnak talál.

Ráadásul az sem élvez védelmet, aki már birtokol domaint – szeptemberig ezeknek a tulajdonosoknak is le kell jelentkezniük. Ha elkezdődik az ősz, és még nem történt bejegyzés a domainről, akkor azt bármikor elérhetetlenné teheti az erre állami szinten kötelezett Internet-szolgáltató. Ez a gyakorlat pedig nem ismeretlen a kínai weben: eddig több mint 130 ezer site-ot tettek kormányzati megfontolásból elérhetetlenné az országban.

Kit érdekel? Kína messze van – mondhatnánk. Az ország befolyását azonban nem szabad lebecsülni, hiszen a rizs hazája adja immár a legtöbb internetezőt a világnak. Jelenleg nagyjából 384 millióan használják a világhálót a távol-keleti államban, ami meghaladja az Egyesült Államok 300 milliós teljes lakosságát, és megközelíti az Európai Unió félmilliárdját is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés