Connect with us

Hirdetés

technokrata

Másolásvédelemmel terjesztik a lopást istenítő játékot

Smart home

Másolásvédelemmel terjesztik a lopást istenítő játékot

Már egy videokártya-csere is beindítja a Grand Theft Auto IV védelmének aktivációját.

Több neves játék is kikerült már a Rockstar „kezei közül”, ám igazán híressé a Grand Theft Auto-val vált a cég. Az elmúlt évtized alatt sorozattá fejlődött játék tulajdonképpen az élet sötét oldalát mutatta be a kikapcsolódni vágyóknak, mégpedig azt, miként kell maffiamódszerekkel dolgozni, rendőröket megverni, géppisztollyal lövöldözni. No és kocsit lopni – ez a momentum alapvető eleme volt mindegyik résznek. A legtöbb akció ugyanis azzal indult, hogy a játékos elkötött egy verdát.

Ám míg a virtuális világban alapvető „kötelesség” lopni, addig a való életben már egyáltalán nem örülnek a Rockstarnál annak, ha ezen cselekedet szenvedő feleivé válnak. Legújabb, konzolokon már egy éve kiadott játékuk, a Grand Theft Auto IV PC-s változatánál éppen ezért komoly másolásvédelmet alkalmaztak – ami érthető, de a körülmények ismeretében mindenképpen furcsa döntés a fejlesztő részéről. SecuROM 7 DRM kerül(t) a DVD-kre, pont azért, mert a Rockstar ezt találta a leghatékonyabb, lemezalapú védelemnek. Ugyanakkor nem mentesül a kötöttségektől az sem, aki az online Steam terjesztői rendszeren keresztül vásárolja meg a szoftvert, mivel a cég minden változatba integrálta a digitális másolásvédelmet.

Tudni kell, hogy a DRM ellenére a játék annyiszor telepíthető, ahányszor csak akarja az eredetit birtokló felhasználó, és a PC-k száma sincsen korlátozva. Igaz, hogy online aktiválni kell a programot, ám ez bármelyik, Internet-csatlakozással ellátott számítógépen megtehető, nem kell feltétlenül azon a masinán elvégezni a folyamatot, amire installálva lett a GTA.

A megkötések közé tartozik, hogy a játékot újra kell aktiválni, ha egy (vagy több) főbb hardvereszközt kicserélünk – tehát abban az esetben is, ha a videokártya gyengének bizonyult a játékhoz, ezért újat vásároltunk. Emellett folyamatosan bent kell lennie az első lemeznek az optikai meghajtóban, érthető okokból. Ami viszont igazán bosszantó, hogy a SecuROM nem távolítható el teljes mértékben, akkor sem, ha a GTA-t uninstalláltuk.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés