Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína saját Intel-processzort akar

Smart home

Kína saját Intel-processzort akar

Technológiai függetlenség, hangzik a távol-keleti jelmondat.

Napjaink legtöbb x86-os architektúrájú processzora a rizs hazájából származik, ebben még semmi különleges nincs. Az Intel, az AMD és a Via is gyártat Kínában, ám a szellemi tulajdonjog természetesen minden esetben a vállalatok birtokában marad. Ezen változtatna a helyi kommunista vezetés: saját fejlesztésű és gyártású CPU-t akarnak a kínaiak.

Godson-3 névre keresztelték a chipet, melynek célja, hogy megteremtse a távol-keleti ország technológiai függetlenségét. Amint az a nevéből is látszik, ez a központi vezérlőegység harmadik generációja: a projekt még 2001-ben indult. A lapka második változatáról még két éve adtunk hírt egy rövid cikk erejéig, ám azóta komoly architektúrális változások következtek be. A kínai fejlesztők immáron négymagos kialakítással látták el a Godsont, amely ezenfelül kompatibilis az x86-os CPU-kkal, vagyis elméletben nem okoz számára gondot az azon futó programok natív futtatása.

A 65 nanométeres gyártási eljárással készítendő lapka a szimulációk szerint ráadásul a hozzá hasonló Intel processzorhoz képest 80 százalékkal gyorsabban tudja futtatni a Windowst, állítják a kínaiak. Hogy ebből mi igaz, azt egyelőre nem tudni, mert a chipet nem tették széles körben elérhetővé. A múltbeli tapasztalatokat figyelembe véve azért nem árt óvatosan kezelni a távol-keleti híreket: a korábbi változatok (melyek egyébként Lungszon, Sárkánychip néven kerültek forgalomba Kínában) nem voltak kompatibilisek a mai desktop processzorokkal.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés