Connect with us

Hirdetés

technokrata

Viharfelhő hackelés lézerrel

Smart home

Viharfelhő hackelés lézerrel

Módosítsuk a zivatart!

Tán emlékszünk még azokra az értesülésekre, melyek szerint Kína tervei között szerepel a pekingi időjárás irányítása a 2008-as olimpiai játékok ideje alatt. Az elképzeléseknek megfelelően a gyanús felhőket tüzérségi eszközökkel és légi járművekkel kergetnék el a főváros egéről. Nem sokkal ez után az Új-Mexikóban dolgozó tudósok szintén úgy döntöttek, hogy megzavarnák a viharfelhők munkáját, ám ezt inkább lézerrel oldanák meg.

A kutatók két átvonuló zivatart is molesztáltak az ördögi cselekedetnek helyt adó obszervatóriumból pulzálva leadott nagy teljesítményű lézerfénnyel. Ennek sikerült olyan plazmaláncokat generálnia, amelyek elektromágneses kisülést okoztak magában a viharfelhőben.

Mint ismeretes, sok plazmában láthatók szálas vagy láncos alakzatok, ilyenek például a villámok mellett az északi fény, az elektromos ívek, a napkitörések és a szupernóva maradványok. Lézerrel egyébként ultra hideg plazmát is létre lehet hozni.

Hogy valójában mi mindennek a célja? A lézer által képesek lesznek a tudósok szabályozott módon villámcsapást előidézni, mely révén tanulmányozhatóvá válik hatásuk, például a villamos távvezetékekre vagy a repülőgépekre vonatkozóan.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés