Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ leghosszabb áramvezetéke

Smart home

A világ leghosszabb áramvezetéke

Nem csak a leghosszabb, hanem a legnagyobb kapacitású is!

A Siemens Energia szektorának energiaátviteli divíziója és helyi partnerei megrendelést kaptak kulcsfontosságú komponensek (konverter-transzformátorok és tirisztorszelepek) szállítására a világ leghosszabb elektromosenergia-átviteli összeköttetéséhez. Ez a Délkelet-Kínában lévő Hsziangcsiapa vízerőművet fogja összekötni a tőle 2000 km-re, az ország keleti partján elterülő „megacity”-vel, Sanghajjal. A megrendelést, melyből a Siemens 160 millió euróval részesül, a kínai állami villamostávvezeték vállalat, a State Grid Corporation of China adta. A vezetéket a tervek szerint 2011-re kell megépíteni.

A Siemens komponensekkel a megbízó környezetkímélő módon és alacsony veszteséggel szállíthat majd nagy mennyiségű energiát. 6300 MW átviteli teljesítményével a vezeték nem csak a leghosszabb, hanem a legnagyobb kapacitású is lesz a világon. Az alkalmazott átviteli eljárás a HVDC (High voltage direct current azaz nagyfeszültségű egyenáram). Az alkalmazott feszültség +/- 800 kV. A feszültség-átalakításra az új típusú, 6”-os tirisztorszelepek szolgálnak – ezeknek köszönhető a környezetkímélő és alacsony veszteségű konvetrzió. Az a tíz HVDC transzformátor, melyeket a Siemens a vízerőmű közelében, a Szecsuán tartománybeli Fulongban épülő konverter-állomásnak szállít, a nürnbergi transzformátorgyárban készülnek, amelynek specialitása a konverter- transzformátorok gyártása.

A Siemens ezt megelőzően tavaly kapta az eddigi legnagyobb HVDC-összeköttetésre szóló megrendelését (Siemens Hírek 2007. június 15.). Annak értelmében Jünan és Kuangtung tartományok között épül meg 2010-re az 1400 km hosszú átviteli összeköttetés, ugyancsak +/- 800 kV-ra és 5000 MW kapacitással.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés