Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google kinyírja a Wikipedia-t?

Kütyük

A Google kinyírja a Wikipedia-t?

Oda merészkedett a Google, ahova eddig be sem merte tenni a lábát.

A tartalom-előállítást – eddigi „élete” során – szinte teljes mértékben hanyagolta az amerikai vállalat – szolgáltatásaival mindig az internetezők „alá tolta” azokat a felületeket, amik révén saját maguk hozhattak létre tartalmakat. A keresőmotorjáról ismert óriáscég a minap azonban némi elmozdulást tett erről a pontról: bejelentette a knol projektet. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy, a Wikipedia-hoz nagyon hasonlító kezdeményezés, ami akár nyílt hadüzenetként is felfogható az online enciklopédia mögött állók számára.

Persze nem egy az egyben ültette át a Google a Wikipedia ötletét, legalábbis Udi Manber, az óriásvállalat alelnöke úgy nyilatkozott, hogy akár bevételt is termelhet az enciklopédiába írók számára a szolgáltatás. Az önkéntes alapon működő lehetőség ugyanis minden egyes cikkhez, bejegyzéshez reklámot rendelhet, az ezután befolyó összegeket pedig a Google megosztja azokkal, akik a tartalmakat előállították. Ebben a tekintetben tehát eltér a Wikipedia-tól.

Más viszonylatban azonban szinte teljesen ugyanaz a projekt. A knol le kívánja fedni az élet minden területét, legyen szó akár tudományos elképzelésekről, orvosi információkról, földrajzi vagy történelmi adatokról, termékleírásokról vagy „hogyan fogjunk hozzá” információkról. Az egyes bejegyzéseket a Google hostolja, és a létrehozásukhoz, szerkesztésükhöz szükséges eszközöket is a vállalat adja; a cégtől azonban senki sem fog Google alkalmazottként tartalmakat előállítani.

Jelenleg béta állapotban van a projekt, ami azt jelenti, hogy még csak tesztelik a lehetőséget. Ha azonban véglegessé nyilvánítja a vállalat, akkor igen komoly konkurenciája lehet a Wikipedia számára. Egyben jó teszt is lesz, hogy a keresőszolgáltatást kvázi monopolizáló Google „keze” mennyire hajlik maga felé: nyilván sokat lehet dobni egy online keresési listában való helyezésen, ha azt a vállalat érdeke úgy kívánja. 2008-ban tehát elválhat, mennyire lett Microsoft-féle monopol óriás a cég, vagy továbbra is marad semleges színekben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés