Connect with us

Hirdetés

technokrata

Villámgyors mobil net – terjed a HSDPA

Kütyük

Villámgyors mobil net – terjed a HSDPA

Az UMTS követője szépen lassan tör előre.

A GSA (Global mobile Suppliers Association) egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy jelenleg a világ 54 országában már nem kevesebb mint 100 kereskedelmi HSDPA szolgáltatást üzemeltetnek a mobil operátorok. A tanulmány kitér arra, hogy az UMTS szolgáltatóknak ma már körülbelül kétharmada rendelkezik HSDPA infrastruktúrával. A 3,5G-nek is nevezett technológia térnyerését jól szemlélteti, hogy az elmúlt 12 hónapban világszerte 89 kereskedelmi HSDPA szolgáltatást indítottak be.

Ez tehát a jelen, de a HSDPA fejlesztések továbbra is gőzerővel folynak: 67 országban 147 mobil szolgáltató vallja elkötelezettnek magát a 3,5G mellett. A szolgáltatás önmagában véve természetesen még nem minden, hiszen mit ér a HSDPA, ha nincs mivel kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Szerencsére e tekintetben sem rossz a helyzet, hiszen jelenleg 220 különböző HSDPA eszköz van jelen a piacon, melyek közül 160-at elmúlt fél esztendőben jelentettek be.

A HSDPA sebessége is folyamatosan növekszik. A GSA adatai szerint a jelenleg működő 100 kereskedelmi HSDPA hálózat közül 40-ben már 3,6 Mbit/s-os letöltési sebesség érhető el és szépen lassan egyre több hálóztatot gyorsítanak majd első lépcsőben 7,2 Mbit/s-ra, majd pedig 14,4 Mbit/s-ra. Míg a HSDPA a letöltés gyorsaságáért felel, addig a HSUPA a feltöltést is beturbózza. Ahogy arról már beszámoltunk, a Mobilkom Austria A1 február vége óta már nem csak HSDPA-t, hanem villámgyors feltöltést kínáló HSUPA-t is szolgáltat, melynek segítségével Európában először 1,4 Mbit/s-os feltöltési sebesség is elérhető.

Hazánkban mindhárom mobil szolgáltató rendelkezik UMTS-sel, azonban jelen pillanatban még csak a T-Mobile biztosít HSDPA szolgáltatást az ügyfelei számára. Ez az eleinte 1,5 Mbit/s-os HSDPA ma már 3 Mbit/s-os sebességgel száguld, és valamikor a közeljövőben 7 Mbit/s-ra fog gyorsulni. A T-Mobile CeBIT-es standján egyébként már élőben kipróbálható volt a 7 Mbit/s-os mobil száguldás.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés