Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teljes információs rálátás kell az erősödő kiberfenyegetések kivédéséhez

kiberfenyegetések

Adatvédelem

Teljes információs rálátás kell az erősödő kiberfenyegetések kivédéséhez

Teljes információs rálátás kell az erősödő kiberfenyegetések kivédéséhez

„A kiberbűnözés jelenti a legnagyobb fenyegetést a világ minden vállalatára nézve.” – Ginni Rometty, az IBM korábbi vezérigazgatója

A kiberfenyegetések korát éljük, amikor minden szervezet folyamatosan veszélyben van.

A közelmúltban például az amerikai T-Mobile-t, az NVIDIA-t és a Toyota egyik fontos beszállítóját is érte kibertámadás. Az IT-biztonságért felelős szakemberek munkája egyre összetettebbé válik, annyi esemény között kell megosztaniuk a figyelmüket. A Micro Focus friss felmérése szerint a biztonsági központok 79 százaléka vezetett be fejlett biztonsági technológiákat az elmúlt időszakban a kiberfenyegetések kivédésére. A vállalat szakértői szerint azonban ezek továbbra sem segítik kellően a rengeteg információ áttekintését, ezért egy olyan platform nyújthat hatékony segítséget ebben az áradatban, amely átláthatóvá teszi az összes fontos adatot az aktuális fenyegetések kapcsán, és tanácsokkal is szolgál a megelőzésre, illetve elhárításra.

A vállalatoknak egyre több kiberfenyegetést kell kivédeniük, ami hatalmas terhet ró rájuk, és nehezen birkóznak meg a nehéz feladattal. A Micro Focus legfrissebb State of Security Operations felmérése szerint a cégek biztonsági csapatai számára az a legnagyobb kihívás, hogy a folyamatosan növekvő támadási felületen monitorozzák a biztonságot. A digitalizáció és a távmunka terjedése miatt ugyanis egyre több folyamat zajlik az online térben, ahol rossz kezekbe is kerülhetnek az értékes adatok. A biztonsági szakemberek nem hibázhatnak, nekik mindig sikeresnek kell lenniük minden egyes esetben, minden felületen, minden környezetben. A másik oldalon viszont egy rosszindulatú támadónak elég egyszer sikerrel járnia egyetlenegy ponton.

Okos megoldásokkal a növekvő terhekkel szemben

Egyre nagyobb nyomás nehezedik tehát a biztonsági szakemberekre, és ezen a területen az intelligens megoldásoktól remélik a segítséget a vállalatok. A Micro Focus felmérése szerint a biztonsági központok 79 százaléka vezetett be fejlett biztonsági technológiákat a COVID alatt, hogy képes legyen megküzdeni a folyamatosan fejlődő kihívásokkal. Az AI és gépi tanulás valóban rengeteg terhet levesz a szakemberek válláról azzal, hogy ezek a technológiák képesek maguktól azonosítani és elhárítani a támadásokat, így a szakértőknek csak a valóban fontos riasztásokkal kell foglalkozniuk.

A legmodernebb viselkedéselemző rendszerek például képesek felügyelet nélküli gépi tanulást alkalmazva felismerni azokat a tevékenységeket, amelyek gyanúsnak számítanak, mivel eltérnek a korábbi mintázatoktól. Ezért érdemes alaposabban megvizsgálni ezeket az eseményeket, hogy megállapítsák, titkos behatolás történt-e valójában a cég infrastruktúrájába. A fejlett SOAR rendszerek pedig egy támadás esetén képesek felgyorsítani a reagálást, mivel gombnyomásra elindíthatók vele az előzetesen összeállított forgatókönyvben található folyamatok. Ezek jellemzően zárolják az érintett rendszereket, értesítik az összes illetékes felet, és korlátozzák a támadók hozzáférését, mielőtt komolyabb kárt okozhatnának.

A tudás a védekezés anyja

Az intelligens megoldások tehát hatékony támogatást nyújtanak. Amikor azonban egy fontos, rendkívüli fenyegetés üti fel a fejét valahol a világban, akkor a biztonsági szakembereknek azonnal szükségük van minden hasznos információra azzal kapcsolatban, hogy konkrét veszély esetén hogyan tudják gyorsan észlelni és kezelni a támadást. Ebben segítenek az olyan fejlett platformok, mint például a Micro Focus nemrégiben elindított, ingyenes regisztrációval használható Galaxy platformja.

Az eszköz egy pillanat alatt jól átláthatóvá teszi az aktuális fenyegetéseket és a kapcsolódó információkat. Rangsorolja a veszélyeket fontosság szerint, beleértve a potenciális kár mértékét és hatását, illetve a fenyegetés szintjét. Arra vonatkozóan is tartalmaz tanácsokat, hogyan lehet védekezni az adott fenyegetés ellen, illetve orvosolni a támadást, ha már megtörtént a baj. A megoldás alapvetően a biztonsági vezetők (CISO – chief information security officer) számára készült, de jól fogyaszthatóvá teszi az információkat minden érintett számára, beleértve a vállalat vezetőségét, a biztonsági központ szakembereit és az IT-üzemeltetőket is azzal, hogy mindegyik csoport számára listázza a legfontosabb tudnivalókat.

A Micro Focus nemrégiben indította a platformot, és regisztrációért cserébe bárki ingyenesen igénybe veheti, hogy hozzájusson a fontos információkhoz a kiberfenyegetések kapcsán. A vállalat tervei szerint a későbbiekben negyedéves és éves jelentések is elérhetők lesznek a megoldásban az elmúlt időszak legfontosabb fenyegetéseiről, trendjeiről és azok hatásairól, hogy jobban átlátható legyen a különféle veszélyek alakulása.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés