Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google szerepe az iraki háborúban

Smart home

A Google szerepe az iraki háborúban

Hogyan kerüljük el a terroristákat?

Sok mindenre használható egy műholdas térkép, pláne, ha digitális, és a széles nyilvánosság számára is hozzáférhető. Az irakiak például saját túlélésük zálogát látják a Google Earth-ben (letöltés itt), melyre egy úgynevezett mash-upot húztak fel (a mash-up egy alapszolgáltatásra épülő, az azt nyújtó cégtől független szervezet által biztosított kiegészítő lehetőség). Ennek segítségével próbálják meg beazonosítani a polgárháború homokviharába süppedt ország fővárosában a legveszélyesebb pontokat, illetve ezeket ismertetni az érdeklődők számára (akik többnyire a Bagdadban élő, saját életüket féltő irakiak közül kerülnek ki).

A szolgáltatás azonban kétélű fegyver, hiszen az erőszakos cselekményeket végrehajtó milíciáknak szintén adott a lehetőség a műholdtérképek böngészésére – pont erre való hivatkozással tiltatta le évekkel korábban az amerikai kormányzat a Google Earth-ben néhány iraki katonai bázisának láthatóságát. Mindazonáltal segíthet fenntartani az igen nehéz körülmények között élő irakiak kitartását – és egyben életben maradásukhoz is hozzájárulhat.

A műholdas térképek mellett kézzelfogható, gyakorlati tanácsokkal is ellátja az Iraq League nevű kezdeményezés az olvasókat. Néhány példa: az ott élőknek igyekezniük kell elkerülni a letartóztatást (ami gyakran pár órán belül egyenlő a halállal), a szunnita kisebbség tagjainak az életét mentheti meg, ha síita vallásúnak mutatják magukat stb. Az egyébként brit szerverről üzemelő oldal megpróbál a lehetőségekhez képest segítséget is nyújtani a bagdadi közösség számára, például eltűnt családtagjaik után nyomozhatnak a gyakran kétségbeesett emberek, de volt, hogy valakinek így sikerült egy aknatámadás során elszenvedett sérülésére orvosi segítséget találni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés