Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Ericsson W950i – 4 GB-os csúcs Walkman!

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson W950i – 4 GB-os csúcs Walkman!

A Sony Ericsson mostanság gyakorlatilag már annyiféle és -fajta zenemobilt gyárt, mint ahány csokit ismer és szeret Gombóc Artúr. Van itt mindenféle modell: szétnyitható, elcsúsztatható és hagyományos kialakítású, valamint most már nagy tudású okostelefon is. Van szerencsém bemutatni Olvasóinknak a Walkman sorozat királyát, a W950i-t!

A japán-svéd gyártó valamikor február első napjaiban rántotta le a leplet sikervárományos business-light mobiljáról, az M600i-ről, mely azonban nem sokáig maradt egyedül, ugyanis néhány nappal később napvilágot látott testvérmodellje, a W950i. Jelen tesztalanyunk és az említett M600i között az a legfontosabb különbség, hogy míg a W950i elsősorban a zenerajongó fiatalok számára készült, addig az M600i sokkal inkább azon üzleti felhasználóknak, akiknek például fontos a QWERTY billentyűzet.

A Sony Ericsson ezen smartphone termékcsaládja azonban nem csupán kéttagú: nem szabad elfeledkezni a triumvirátus harmadik tagjáról, a még 2005-ben bejelentett Sony Ericsson P990i-ről, mely óriási csúszást követően csak nemrégiben jelent meg a kereskedelmi forgalomban. A P990i-ről röviden csak annyit, hogy ez már egy valódi mindent az egyben készülék, mely többek közt kamerával és WLAN-nal is rendelkezik – ezek ugyebár nincsenek sem az M600i-ben, sem pedig a W950i-ben.

A kis családfakutatás után most következzék magának a Sony Ericsson W950i-nek a vallatása!

Design

Az általunk még a nyár folyamán kivesézett Sony Ericsson M600i kétféle változatban, fehérben és feketében létezik, ezzel szemben a W950i-ből csak egyfajtát tudunk venni. A fotók alapján könnyen feketének nézhető készülék a valóságban sötétlila színű, mely színárnyalatot a rátermett marketingesek Mystic Purple névre keresztelték. Az oldaléleken egy ezüst csík fut körbe, valamint narancssárgában pompázik az érintőkijelzőhöz szánt ceruza nagy része, a billentyűzet Walkman és C gombja, az LCD alatti logó, valamint mindkét hangszóró.

A készülékház gyakorlatilag egy az egyben megegyezik az M600i-jével. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy 106 milliméteres hosszal, 54 milliméteres szélességgel és 15 milliméteres vastagsággal kell számolnunk, ami ugyan némileg meghaladja az átlagot, azonban a méretes kijelző miatt bocsánatos bűnnek tekinthető. A formaterv teljesen négyszögletes – ívelt vagy köralakú formai trükköket szinte alig találunk. A W950i designja nem olyan, hogy mindenki egyből hasra esik tőle, ezzel együtt bizton állíthatom, hogy igen is megszerethető. A felhasznált anyagok nem valami puhák, ettől függetlenül a minőségérzettel nincsenek problémák.

A ceruza a balfelső sarokba került, pedig jobb oldalon talán jobb helye lett volna neki. A bal élen lakozik régi jó ismerősünk, a Jog Dial, ami ugyebár nem más, mint egy tekerhető és egyben be is nyomható irányítókerék, melynek segítségével könnyen közlekedhetünk a menürendszerben. Az alatta elhelyezett gombbal alaphelyzetben mindig visszaléphetünk egyet a menüben, nyomva tartva pedig a billentyűzárat kapcsolhatjuk be.

Az M600i-n jobboldalt egy multifunkciós @ gomb található, mely gomb itt is meg van, csak éppen dedikált zenei funkciókkal vértezték fel és egy Play/Stop jelet helyeztek el rajta. Bővítőslot ezúttal nincs, ami a gigantikus belső memória miatt végül is nem olyan nagy hátrány. Ugyancsak jobboldalt találhatók a hangerőállító gombok.

A felső élre került az infravörös port, valamint az ON/OFF kapcsoló. Utóbbival válthatunk többek közt repülőgépes üzemmódra, amit egyébként minden bekapcsoláskor is felajánl a készülék. Alul egy szimpla rendszercsatlakozó található, a hátlapon pedig kamera hiányában egy Sony Ericsson logó és egy extra hangszóró árválkodik.

Kijelző, billentyűzet

A TFT technológiájú folyadékkristályos kijelzőre egyszerűen jól esik ránézni, hiszen képe egyáltalán nem pixeles, színátmenetei pedig teljesen egyenletesek. Ehhez egyébként még hozzátartozik, hogy a display képe még erős napsütés mellett is tökéletesen látható, fényereje 1 százalékos lépésközökkel állítható.

A 2,6 colos képátlóval rendelkező, 38×52 milliméteres fizikai méretű LCD 240×320 képpontot tudhat magáénak, 18 bites színmélysége pedig egész pontosan 262.144 színárnyalat megjelenítését teszi lehetővé. Képernyővédőként diák és képek funkcionálhatnak, a háttérkép könnyedén személyre szabható, ezenkívül pedig egyedi témabeállításokkal is színesíthetjük a vizualitást.

A kijelzőn alaphelyzetben felül a térerőt, az akkumulátor töltöttségét és a szolgáltató nevét, középen az e-maileket, naptárbejegyzéseket, beérkezett üzeneteket és feladatokat, alul pedig az időn és dátumon kívül öt nagy méretű ikont és három funkciógombot láthatunk. A korábbiakhoz képest teljesen megújult kezelőfelület egyrészt szép, másrészt pedig könnyen kezelhető. Választhatunk listás és rácsos menürendszert – utóbbi 3×3 ikont vonultat fel.

Ahogy az már kiderült, a Sony Ericsson W950i kijelzője érintésérzékeny és bizony ennek megfelelően komoly szerep hárul rá. A billentyűzeten nincs például navigomb, mint ahogy a híváskezelő billentyűk is hiányoznak, de sebaj, hiszen az érintőképernyőn minden feladatot könnyen elvégezhetünk a mellékelt cerkával, vagy akár az ujjunkkal is.

Az M600i-féle spéci QWERTY billentyűzetről ezúttal le kell mondanunk. A W950-es alapvetően hagyományos kiosztású billentyűzete nem tartalmaz különálló gombokat: az összes gomb egy közös fedlap alatt teljesít szolgálatot. Ez egyrészt nagyon designos, másrészt viszont nagyon pontatlanná teszi az adatbevitelt, mert bizony nem egyszer előfordul, hogy nem a kívánt, vagy nem csak a kívánt gombot nyomjuk le.

Alaphelyzetben csak a hagyományos (fehér háttérvilágítású) szám/karakter gombok látszódnak, azonban ha zenelejátszóként használjuk a telefont, felvillan felettük három narancssárga Walkman gomb, melyekkel gyerekjáték a zenei funkciók kezelése.

Szolgáltatások

A Sony Ericsson W950i-ben sajnos nem négy-, hanem csak háromsávos (900/1800/1900 MHz) GSM modult helyeztek el a fejlesztők. Ezen még csak túl tudnánk tenni magunkat, ellenben az már felettébb zavaró, hogy a GPRS és 3G technológiák közötti arany középút, vagyis az EDGE úgy ahogy van, kimaradt a wireless szolgáltatási körből. Ehhez hasonlóan Wi-Fi támogatást sem kapunk – ez vélhetően azért maradt ki a telefonból, mert a Sony Ericsson nem szeretett volna házon belüli konkurenciát állítani a P990i-nek. Említést érdemel továbbá a sztereó Bluetooth headsetek (A2DP) támogatása, illetve az USB 2.0 interfész.

A Symbian operációs rendszer 9.1-es verziójára és az UIQ 3.0-ra épülő Sony Ericsson W950i-n gyakorlatilag bármilyen weboldal megjeleníthető, köszönhetően a kereteket is támogató, JavaScript kompatibilis Opera böngésző alkalmazásnak. Az elektronikus levelezési kliens természetesen POP3, SMTP és IMAP kompatibilis, támogatja a nagyméretű csatolmányokat és még a push e-mail technológiát is ismeri. A készülékből sajnos hiányzik a Word, Excel és PowerPoint állományokat kezelő alkalmazás – ez az M600i kiváltsága. Kapunk viszont RSS olvasót, illetve számológépet, átváltót, stoppert és időzítőt is. A naptárban négyfajta eseményt (találkozó, emlékeztető, egész napos program, évforduló) tárolhatunk el, és rendkívül hasznos, hogy a kijelző alsó felében akár havinézetben is látható az adott napi programbeosztásunk. A függőlegesen és vízszintesen egyaránt tagolt névjegyzékben az egyes kontaktokhoz nem kiemelkedően nagy mennyiségű, tizenkét darab kiegészítő adatot menthetünk el – van hívókép, saját csengőhang és hangparancs is.

Míg irodai funkciókban az M600i könnyen elpáholja a W950i-t, zenelejátszásban az utóbbi modell fényévekkel megelőzi testvérét, ami persze nem is csoda, hiszen személyében egy csúcskategóriás Walkman modellhez van szerencsénk. Az MP3, AAC, eAAC és eAAC+ szabványú digitális muzsikákat egyaránt kezelő zenelejátszó alkalmazás nem kevesebb mint 11 ekvalizer beállítást tartalmaz, közöttük például olyat, mint a már jól ismer Mega Bass. A telefon saját hangszórója sem szól éppen rosszul, azonban a minőségi zenehallgatáshoz érdemes inkább beizzítani a távirányító funkciós, vezetékes gyári fülhallgatót.

A sztereó FM rádió minden szempontból etalonnak számít a mobilpiacon. A telefon pillanatok alatt automatikusan beprogramozza a fogható csatornákat, az RDS funkció révén pedig nem csak a rádióállomás nevét, hanem adott esetben még az éppen hallható zeneszám előadóját és címét is képes megjeleníteni. Egyszerűen szuper!

Érdekesség a TrackID szolgáltatás: a telefon felvesz egy részletet egy általunk nem ismert zeneszámból, majd pedig elküldi azt egy szervernek, ahonnan aztán visszaérkezik a zene szinte összes adata. Újdonság, hogy a zeneszámokat egyrészt osztályozhatjuk, másrészt pedig hangulati kategóriákba is egyszerűen besorolhatjuk, így például amikor a legjobb pörgős muzsikákat szeretnénk hallgatni, a telefon néhány pillanat alatt összegereblyézi nekünk azokat. A lényeget majdnem elfelejtettem: a belső memória kapacitása – tessék megkapaszkodni – 4, azaz négy GB-os! Kell ennél több? Nem hiszem!

Konklúzió

A Sony Ericsson W950i egy igen csak életképes, sőt alapvetően sikerre ítélt alapkoncepció szerves részét képezi, és bizony néhány nap alatt alaposan megszerethető. Ettől függetlenül mégsem nevezhető tökéletesnek, mindenesetre a mobil zenerajongók számára kihagyhatatlan ajánlat.

Pozitívum: általánosan jó minőség, remek kijelző, többféle adatbeviteli lehetőség, GPRS és 3G adatátvitel, sztereó Bluetooth és USB 2.0 támogatás, 4 GB-os belső memória, fejlett webböngésző és e-mail kliens, profi naptár, szuper zene- és videólejátszás, RDS-es sztereó FM rádió.

Negatívum: nincs kamera és bővítési lehetőség, hiányzik az EDGE és a Wi-Fi, rossz billentyűzet, hiányos irodai funkciók.

A cikk írásának időpontjában a Sony Ericsson W950i egyik hazai szolgáltatónál sem kapható – a kiskereskedelemben mintegy 120-130 ezer forint ellenében szerezhető be a készülék.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés