Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia Wibree – a legújabb fejlesztés

Kütyük

Nokia Wibree – a legújabb fejlesztés

A Nokia kifejlesztett egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát.

A Wibree tulajdonképpen nem más, mint egy a különböző mobil készülékek közötti wireless kommunikációt biztosító adatátviteli megoldás. Erre gyorsan rávághatjuk, hogy: ˝na de kérem szépen, a jó öreg Bluetooth is pontosan erre való!˝ Ez bizony így van, mindenesetre a Nokia a Wibree révén próbálja meg orvosolni a Bluetooth egyes problémáitt, hiányosságait.

A Wibree legfontosabb előnye, hogy jelentősen alacsonyabb fogyasztású, mint a Bluetooth, ennek megfelelően a Wibree képes készülékek működési ideje jóval hosszabb lehet, mint Bluetooth-os társaiké. Másrészt a Wibree-t minden korábbinál kisebb méretű eszközökbe is be lehet majd szerelni, legyenek azok például különböző szenzorok, játékok, vagy éppen high-tech karórák. Bluetooth kompatibilis karórák egy ideje már kaphatók ugyan a piacon, azonban sok kritika éri őket, miszerint aktív Bluetooth kapcsolat mellett nagyon hamar lemerül az akkumulátoruk. Nos itt jön képbe a most debütált Wibree.

A Nokia munkatársai a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Wibree specifikáció első verzióját várhatóan valamikor 2007 második negyedévében fogják véglegesíteni, tehát az első Wibree termékek megjelenése azért még egy kicsit odébb van. A Wibree segítségével egyébként maximum 10 méteres körzetben maximum 1 Mbit/s-os vezeték nélküli adatátvitel érhető el – e tekintben a Bluetooth azért már némileg előrébb tart.

A fejlesztők hangsúlyozták, hogy a mobiltelefonok esetében a Wibree használhatja a Bluetooth bizonyos elemeit, ennek köszönhetően pedig viszonylag olcsón lehet majd Wibree-Bluetooth kompatibilis, duál üzemmódú készülékeket gyártani.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés