Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kazaa vs jogvédők – a végső összecsapás?

Kütyük

Kazaa vs jogvédők – a végső összecsapás?

Több mint 50 ügyvéd dolgozik a tárgyalóteremben a szerzői jogi perek tekintetében talán legnagyobb ügy során: a 60 milliós felhasználói tábort maga mögött tudó Kazaa-t fejlesztő Sharman Networks a bíróságon igyekszik megvédeni igazát.

Sydney-ben a legnagyobb kiadókon kívül további 25 észak-amerikai, európai és ausztrál hanglemezkiadó foglalt helyet, képletesen szólva, a Sharman Networks-szel szemben. A bírósági eljárás tétje, hogy kimondják-e: a Kazaa (és így a peer to peer file-megosztás) már önmagában is illegális, avagy a Sharman is ugyanúgy felmentést kap, ahogy korábban más P2P szolgáltatók az Egyesült Államokban.

A per nem csak a Kazaa fejlesztőjét érinti; rajta kívül még a LEF Interactive, az Altnet, az ezzel kapcsolatban álló Brilliant Digital Entertainment cégeknek is „találkozója” van a tárgyaláson. Személy szerint külön a vádlottak padján ül Nicola Hemming, a Sharman Networks vezérigazgatója, Kevin Bermeister, az Altnet vezérigazgatója és két további technológiai vezető is.

Talán sokak számára ismert, hogy az utolsó komolyabb felvonás a Kazaa fejlesztője ellen akkor történt, amikor gyakorlatilag „lerohanták” a hatóság emberei a vállalat irodáját. Az adóparadicsomnak tartott Vanuatu szigetén alapított vállalat belső (pénz)ügyeibe ugyanis nem sok rálátása van a kíváncsiskodóknak, a Sharman élvezte a sziget speciális jogi szabályozásának előnyeit. Február elején azonban az ausztrál hatóságok számos helyre „ellátogattak”: az érintett vállalatoknál, igazgatóik lakásán, egyetemeken és Internet-szolgáltatóknál tartottak házkutatásokat. Mindezt azzal indokolták, hogy elejét akarták venni az esetleges bizonyítékok megsemmisítésének.

Visszatérve a hét elején indult eljárásra: ha valami komoly ellenérvet tudnak felmutatni a Sharman ellen, akkor azt minden bizonnyal az USA-ban ellene zajló per során is felhasználják majd. A vállalaton bizonyára semmi sem fog múlni, hogy ne így legyen: körmeszakadtáig védelmezi álláspontját, miszerint a Kazaa egy legitim technológia jogos használata, s alkotók, jogtulajdonosok ezrei használják azt szoftvereik, dalaik és filmjeik terjesztésére.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés