Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb előrelépés az újgenerációs Internet protokoll ügyében

Kütyük

Újabb előrelépés az újgenerációs Internet protokoll ügyében

Az ICANN jelentése szerint adoptálták az IPv6-ot, amely így párhuzamosan futhat a korábbi szabvánnyal.

Ismeretes, hogy az IPv6 elsődlegesen a korábbi, négyes protokollban felhasználható címek helyszűke miatt született meg. Míg ugyanis az IPv4 révén összesen kettő a harminckettediken, azaz kicsivel több mint 4 milliárd eszközt lehet elméletileg megkülönböztetni egymástól a Világhálón, addig az IPv6 a címtér megnövelésével jócskán kitolja ezt a határt. Időközben azonban ˝felfedezték˝ a NAT (Network Address Translation) technológiát, azaz a hálózati címfordítást, aminek révén egy(néhány) router segítségével elérhető, hogy egy nagy lokális hálózat minden tagja csak egyetlen (közös) IP-címet használjon a világ felé menő vagy az onnan jövő kommunikációra.

A NAT ugyan jócskán lecsökkentette a címterület drasztikus fogyásának ütemét, de az IPv6 fejlesztését, tesztelését már nem állították le (többek között a biztonság terén nyújtott előnyei miatt). Az Egyesült Államokban valamivel lassabban halad az új generációs Internettel kapcsolatos kutatások menete, Európában és a távol-keleten előrébb jár a folyamat. Az USA-ban a Védelmi Minisztérium felel a Moonv6 projektért és az IPv6 adoptálásáért; még 2003. júniusában jelentették be, hogy 2008-ig be fog következni lényegében minden fontosabb területen a váltás.

Az Internet Corporation For Assigned Names and Numbers, röviden ICANN Kuala Lumpurban, Malajziában jelentette be, hogy most először került egy IPv6-os névszerver cím az Internet root DNS-zónájába. Minderről a szervezet vezetője, Vinton Cerf számolt be a Reuters-nek egy keddi interjújában. ˝Ez egy nagy, nagy lépés.˝ – próbálta érzékeltetni Cerf a történtek súlyát a malajziai fővárosban tartott éves konferencián. A tegnapi nap során egyébként a japán és a dél-koreai TLD névszervereit tették elérhetővé, és várható, hogy hamarosan a francia csúcsszintű domain is erre a sorsra jut.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés