Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következő generációs mobil adatátviteli megoldás (EDGE) a Pannon GSM-nél

Kütyük

Következő generációs mobil adatátviteli megoldás (EDGE) a Pannon GSM-nél

A Pannon GSM, Magyarország vezető mobil adatátviteli szolgáltatója a közelgő Távközlési Világnapra tekintettel 2003. május 14 -én 10 órakor végrehajtotta hálózatában Európa legelső nyilvános EDGE teszthívását, és ezzel a mobil távközlés magasabb evolúciós szintjére lépett.

A vadonatúj technológia még az ISDN kapcsolatnál is képes gyorsabb adatátvitelre, így kiválthatja a gyakran nehézkes, esetleg elérhetetlen vezetékes adatátvitelt. Segítségével a közeljövőben nagyságrendekkel gyorsabbá válik a mobil internetezés, jobb minőségben nézhetőek mobiltelefonunkon a televízióműsorok, filmek, az MMS-eket ugyanolyan gyorsan kapjuk meg, mint ma az SMS-eket, s a világ bármely pontjáról oly könnyedén érhetjük el munkahelyi belső hálózatunkat, mintha az irodában ülnénk.

Európában elsőként a Pannon GSM lép rá arra a ma még feltérképezetlen, a mobil telekommunikáció kiteljesedését jelentő útra, amely az adatátvitel terén is véget vet a vezetékes távközlés létjogosultságának. A hagyományos modemes kapcsolatokat megszégyenítő (elméleti maximuma akár 473 kbps) adatsebességet lehetővé tevő EDGE ugrásszerűen növelheti a nem hang alapú alkalmazások – a mobil internet, az MMS vagy akár a Pannon GSM által kínált, streaming video technológián alapuló mobil TV-közvetítés – népszerűségét, és komoly előrelépést jelent az otthoni munkavégzés, valamint a vállalati hálózatok távoli elérésének széles körű elterjedésében.

“Az adat alapú mobil szolgáltatások terén Magyarországon piacvezető Pannon GSM az EDGE bevezetésével megerősíti elkötelezettségét az innovatív, minőségi szolgáltatások iránt, és a legtisztább hang után hamarosan a legmagasabb adatátviteli sebességet is kínálja előfizetőinek” – értékelte az új korszakot bevezető lépés jelentőségét Huszlicska József, a Pannon GSM műszaki vezérigazgató-helyettese.

“A Pannon GSM az új technológiát képviselő mobil megoldások bevezetésének élvonalában jár, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben a Nokia továbbra is a Pannon GSM partnere” – mondta Tolnay László a Nokia Hungary értékesítési igazgatója. “Együttműködésünk újabb állomása az EDGE bevezetése, mely izgalmas szolgáltatásokat és nagyobb mobilitást tesz lehetővé.”

A kísérleti hívás előkészítésében a Pannon GSM-mel szorosan együttműködő Nokia már tavaly bemutatta a világ első háromsávos telefonját, a Nokia 6200-at. A legfrissebb EDGE terminál, az egész Eurázsiában működőképes, háromsávos Nokia 6220, melynek szállítása a tervek szerint 2003 harmadik negyedévében indul. A Nokia 2003 második felétől várhatóan a legtöbb GPRS készülékén bevezeti az EDGE funkciót.

Nyár végétől már a Pannon GSM ügyfelei is kipróbálhatják a következő generációs GSM-jellegű szolgáltatás képességeit, hiszen a szolgáltató Budapest jelentős területét lefedő teszthálózatot épít ki. A jövőbe mutató technológiára a Yankee Group informatikai kutató intézet előrejelzése szerint hasonló diadalmenet vár, mint annak idején magára a GSM-re: 2007-re csak Nyugat-Európában várhatóan mintegy 16 millió EDGE-képes mobiltelefon lesz forgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés