Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meglepő: már a monitorunkat is fel tudják törni!

Smart home

Meglepő: már a monitorunkat is fel tudják törni!

Két hacker megmutatta, hogy nemcsak a számítógépet, de a monitort is meg lehet támadni.

Azt gondolná az ember, hogy a számítógépünkre leselkedő veszélyek csak és kizárólag magát a PC-t érintik, a hozzá tartozó perifériákat nem. Most azonban a Las Vegasban megrendezett DefCon konferencián két hacker bemutatta, hogy a speciális megoldásukkal akár a monitorunk fölött is átvehetik az irányítást. Fontos tudni, hogy fizikai kapcsolatról van szó, azaz jelenleg csak akkor működik a trükk, ha a támadó maga is találkozik a monitorral, azonban egy irodai eszköz ilyen módszerrel is megbolondítható. Lényegében arról van szó, hogy a támadó az eszközével csatlakozik a monitor HDMI vagy USB portjához, innen pedig bejut a vezérlő szoftverébe.

asus-4k-monitor

A két hacker a Dell U2410 típusú megjelenítőjén mutatta be, hogy a trükkjük segítségével képessé váltak az egyes pixelek vezérlésére, azaz akár azt is meg tudják oldani, hogy egy-egy alakzatot más színben vagy formában jelenítsen meg a monitor. Ez számtalan esetben okozhat problémát, legyen szó akár a kijelzett PayPal egyenleg átírásáról vagy épp a biztonsági rendszer által megjelölt színkódok megváltoztatásáról.

A két, egyébként fehér kalapos, azaz a tudását a jó szolgálatába állított hacker elárulta, hogy ehhez a trükkhöz két évre volt szükségük. A hosszú időnek és a szakértelmüknek is köszönhető, hogy a módszer nemcsak a Dell, de gyakorlatilag az összes monitorgyártó termékén működik. Jó hír, hogy így sem valószínű, hogy egyhamar ilyesfajta módszerrel találkozunk, hiszen ilyenkor a vetített kép lassabban frissül, ami még egy, az informatikához kevéssé értő ember számára is feltűnhet. Egy nagyvállalatnál pedig ilyenkor egyenes út vezet ahhoz, hogy a hibásan működő monitort kicseréljék, ami gyakorlatilag azt jelenti hogy meg is oldották a problémát.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés