Connect with us

Hirdetés

technokrata

Árammérő távleolvasási megoldás a Pannon GSM-től

Kütyük

Árammérő távleolvasási megoldás a Pannon GSM-től

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. és a TotalFinaElf Hungaria Kft. által jelenleg tesztelt adatátviteli megoldások forradalmasíthatják a fogyasztás-, illetve üzemanyagszint-mérők leolvasását, jelentős logisztikai segítséget nyújtva az energiaipari szolgáltatóknak.

A költséges, nagy helyigényű, csak körülményesen áthelyezhető és sérülékeny telefonkábelek helyett egyre több ipari felhasználó fordul az adatokat rádióhullámok hátán továbbító GSM rendszerek felé. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. jelenleg 50 fogyasztásmérő ponton teszteli fogyasztásmérők távleolvasó rendszerében a Pannon GSM fejlesztési támogatásával üzembe helyezett GSM modemeket. A GSM modemek lényegesen kibővítik a távleolvasásban rejlő lehetőségeket. A legritkább esetben fordul elő ugyanis, hogy egy telephelyen a mérőórák közvetlen közelében telefon kapcsolódási pont található, egyes távol eső mérési pontokon pedig egyáltalán nincs kiépítve vezetékes telefonhálózat. Ugyanakkor a 2003. január elsejével liberalizált villamos energia piacon a nagyfogyasztók számára kötelezővé válik a napi gyakoriságú távleolvasás.

A GSM technológia gyorsan telepíthető, a beszédforgalomtól teljesen függetlenül működtethető, rendkívül magas szintű adatvédelmet biztosító adatátviteli megoldást kínál – az ÉMÁSZ Rt. a tesztüzem tapasztalatai alapján tervezi akár több száz mérési ponton is a Pannon GSM hálózatán üzemelő távleolvasó rendszer kiépítését.

A GSM ipari alkalmazások előnyeit a gázipar is tudja hasznosítani. Ugyancsak a rendszeres, automatizált fogyasztásmérést valósítja meg a TotalFinaElf Hungaria Kft. részére kidolgozott Tankmester program. Ez az üzemanyagot és cseppfolyósított propán-bután gázt forgalmazó vállalat tartályainak optimalizált logisztikai ellátását is lehetővé teszi.

A távleolvasó rendszer Duallin Kft. által koordinált fejlesztéséhez is a Pannon GSM nyújt eszköz- és hálózati támogatást. A tartályokra telepített mérőegységek jelei előre meghatározott időközönként SMS-ben jutnak el a központi számítógépbe. Így előre tervezhetővé, ezáltal költséghatékonnyá válik a feltöltést végző tartálykocsik útvonala. Kóty Antal, a Duallin Kft. vezetője szerint a rendszer kiépítésének költsége a tartálykocsik akár már egyetlen felesleges útjának elkerülésével megtérülhet. A Pannon GSM hálózatán üzemelő rendszerben nem csak az adatok leolvasása, de a jeladók programozása is SMS-ben történik. Így a helyi fogyasztási szokások függvényében ütemezhető a feltöltés, illetve állítható be a riasztási szint, átlagosnál nagyobb mértékű gázszint-csökkenés esetén ugyanis pillanatok alatt felderíthető az illetéktelen hozzáférés vagy az esetleges szabotázs.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés