Connect with us

Hirdetés

technokrata

A harcmodor változik, a cél nem: MP3

Kütyük

A harcmodor változik, a cél nem: MP3

Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában nemrég megjelent másolásvédett CD-k nem csak a másolástól védettek…

Az érintett CD vásárlók azt tapasztalták, hogy a boltban megvásárolt CD-ről a hanganyagot nem lehet a népszerű MP3 formátumba átalakítani. A meglepett CD tulajdonosok az Interneten vették fel egymással a kapcsolatot, megosztva tapasztalataikat egymással és kiderült, ezek nem egyedi esetek.

Több website felkarolta a másolásvédett CD-k ügyét. A gyanútlan vásárlóknak azt javasolták, vigyék vissza a hanghordozót a boltokba arra hivatkozván, hogy a CD hibás. Ezzel a további ilyen célú kiadói húzásokat is megelőzhetőnek tartják.

A probléma akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor megjelent Michael Jackson új lemeze. Ezt a hanghordozót másolásvédelmi technológiával látták el. Ekkor több polgárjogi szervezet felfigyelt a technológiára, készítettek egy listát azokról az albumokról, amiket másolásvédelemmel láttak el.

Számos másolásvédelmi technológiát alkalmaznak a CD-gyártók, a legelterjedtebb mind közül a VHS kazettákat szintén védelemmel ellátó Macrovision SafeAudio technológiája. Ezen kívül jelentős mennyiségben készülnek még CD-k a Midbar Tech és a SunnComm másolásvédelmi metódusának alkalmazásával. Némely CD ráadásul le sem játszható a számítógépekbe szerelt CD-meghajtókkal.

A technikák ugyan különböznek egymástól, de mindegyiknek ugyanaz a célja: megakadályozni a hanganyag MP3 formátumba alakítását, és ezzel az Interneten zajló zenecserélést is.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés