Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dráma és Ford-siker a Svéd-ralin

Garázs

Dráma és Ford-siker a Svéd-ralin

Ahogy tavaly, idén is a finn Hirvonen (Ford) győzött a WRC-szezonnyitón.

Pénteken még a privát Ostberg vezetett, a gyári Fiesta WRC-t hajtó Hirvonen aztán szombaton úgy előzte ki, hogy egyetlen szakaszon sem ő volt a leggyorsabb… Szépen belehúzott a Citroën, egy kivételével a francia márkáé lett mind a kilenc részsiker.

Vasárnap kevesebb hó, keményebb hideg, kevésbé hátrányos első rajtpozíció segítette végül Hirvonent a futamgyőzelemhez és a duplázáshoz (tavaly is ő nyert még Focusszal), az elsődobogós Ostberg lett a második, Latvala a harmadik – teljes Ford-pódium. Majd négy Citroën (szendvicsükben PG Anderssonnal), szóval az összes DS3 WRC végigment, de Fiestából is csupán egy, Henning Solbergé nem ért célba. A videóból kiderül, mi is történt:

Räikkönen bravúrosan szerepelt, több gyorson negyedik-ötödik időket is autózott, hurrá. A hétszeres világbajnok Loeb még pénteken bukta ezt a ralit, hiszen a friss hóban elsőként rajtolva takarított, temérdek időt veszített, defektekkel is bajlódott, nem volt esélye javítani.

Power Stage

A záró gustavsforsi sprint két dolog miatt marad emlékezetes. Egyrészt bevezettek egy új szabályt, miszerint futamonként tartanak egy élő tévéközvetítéses “Power Stage” rohamot, s ennek első három helyezettje extra pontokkal gazdagodik (3-2-1). Ogier, Loeb, Latvala volt a sorrend.

Hihetetlen dráma a végjátékban

Másrészt viszont Petter Solberg jogsiját bevonták, ezért, kénytelen-kelletlen navigátora, Chris Patterson vezette az autót az utolsó kilométereken. Kaptak is közel egy percet, s így lecsúsztak ötödiknek… Szegény Mr. Hollywoodot az ág is húzza (kétszer is megbüntették 10-10 mp-re).

Ismét Hirvonen és a Ford győzött a Svéd-ralin

Hogy az új típusú WRC-k milyenek (a régiekhez és egymáshoz is viszonyítva)? Melyik a jobb, a Fiesta vagy a DS3? Milyen a Pirellit váltó Michelin gumi? Mi várható a szezon során? Többet fogunk tudni a következő, mexikói versenyt (március 4-6.) követően. A Svéd-rali 22 szakaszából 12-t nyert a Ford, 10-et a Citroën, egyéni bontásban: Loeb 4, Hirvonen, Latvala, PG Andersson, Ogier, Ostberg, P. Solberg 3-3, elképesztő.

Räikkönen is fázott a hidegben, de jól ment, s nem dobta el a DS3-at

A PWRC kategóriában a cseh Semerad győzött Evo IX-es Mitsubishivel.

Az 59. Svéd-rali végeredménye (élcsoport):

1. Hirvonen, Lehtinen (finn, Ford Fiesta RS WRC) 3:23:56.6 ó
2. Ostberg, J. Andersson (norvég, svéd, Ford Fiesta RS WRC) + 6.5 mp
3. Latvala, Anttila (finn, Ford Fiesta RS WRC) + 34.0
4. Ogier, Ingrassia (francia, Citroën DS3 WRC) + 47.7
5. P. Solberg, Patterson (norvég, brit, Citroën DS3 WRC) + 1:31.6 p
6. Loeb, Elena (francia, monacói, Citroën DS3 WRC) + 2:30.3
7. PG Andersson, Axelsson (svéd, Ford Fiesta RS WRC) + 6:22.0
8. Räikkönen, Linström (finn, Citroën DS3 WRC) + 7:02.3
… 14. Block, Gelsomino (amerikai, Ford Fiesta RS WRC) + 16:51.8



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés